Preken lezen

De Schutse 20 augustus 2017

Lezingen: Jesaja 56:1-7 – Matteüs 15:21-28

Gemeente van onze Heer,

Wie mag erbij horen, en wie niet? Daarover gaan vanmorgen onze beide Schriftlezingen, en een veel actueler thema kun je bijna niet bedenken. Bijna elk probleem in onze maatschappij raakt aan die kwestie van ‘wie wel, wie niet’. Mag je blijven in Nederland, als kind hier opgegroeid, of moet je terug naar Afghanistan, waar je de taal niet spreekt, omdat je moeder niet onder de juiste regeling valt? Mag je autorijden als vrouw in Saoedi-Arabië? Mag je dienst nemen in het Amerikaanse leger als je van geslacht veranderd bent? Mag je nog in leven blijven, als je niet het juiste geloof hebt?

Wij hebben mooie principes, mensenrechten, universele mensenrechten. Ze komen uit de Verlichting vandaan en er waren revoluties voor nodig, de Franse en de Amerikaanse, om ze door te zetten. ‘Alle mensen zijn gelijk, met gelijke rechten’, zo beginnen ze, de Amerikaanse zelfs religieus: ‘Alle mensen zijn gelijk geschapen en door hun Schepper begiftigd met zekere rechten.’ Prachtig – maar de praktijk blijft weerbarstig.

Lees verder:De Schutse 20 augustus 2017

De Schutse 13 augustus 2017

‘De banaliteit van het goede’

Preek, gehouden door ds. Ruurd van der Weg, op 13 augustus 2017 in De Schutse te Uithoorn.

Schriftlezing: Lukas 10: 25-37.

Een programmamaker is in Syrië en Irak. Hij wil weten waarom mensen hebben gekozen voor IS. En ook: hoe het was om te leven onder het kalifaat. Een journalist interviewt hem telefonisch. De verbinding is slecht, maar de emoties komen onverdund door de telefoonlijn. “Ik trek het niet meer”, zegt de programmamaker. “Gisteren sprak ik met kinderen die uit Raqqa waren gevlucht. Kinderen van tien die anaal zijn verkracht, kinderen die door IS-strijders gedwongen werden naar filmpjes van onthoofdingen te kijken. Die dit soort sommen tijdens de rekenles kregen: 1 bom plus 1 bom is 2 bommen. Dan ben je gewoon ‘evil’. IS is een doodseskader dat al het menselijke vernietigt. Ik noem het ‘georganiseerde slechtheid’”.

Lees verder:De Schutse 13 augustus 2017

Bezinning en Verdieping

Life@Faith

Life@Faith

Life@Faith wordt gevormd door een klein aantal jongvolwassenen.

Iedere tweede donderdag van de maand van 20.30 tot 22.00 komen wij bij elkaar in de huiskamer. Iedereen (tussen de 19 en 50 jaar) die zich me

Nog te lezen preken

CB Login