Achter de schermen

Beamer presentaties in de kerkdienst

Het zijn de drukste tijden voor het Beamteam: de kerstdagen. Drie beamerdiensten in twee dagen zorgen voor een piek in het mailverkeer. De PUCO-map puilt letterlijk uit, want de meeste liturgieën zijn al voor de dienst van vierde advent gereed. Vanaf dat moment vinden de mails hun weg naar de dienstdoende beamteamleden en worden de presentaties in elkaar gezet, beoordeeld, waar nodig gecorrigeerd en tenslotte op de juiste plek in het systeem gezet, zodat men ze op het balkon in De Schutse vlotjes terug kunnen vinden.

En dan is het tijd om het werk achter de schermen letterlijk op de schermen te brengen. Als eerste de kinderkerstdienst, waar de beamer ook al enkele jaren trouwe klant is. Daarna de kerstnachtdienst. Tegen een fraai decor van kerststallen, -guirlandes en -boom, dalen de twee witte schermen in een rustig tempo naar beneden, totdat ze hun maximale uitrol hebben bereikt.

Ondertussen wordt de juiste presentatie klaar gezet en mag het dienstdoende beamteamlid ‘Van Alzo Hoge’ komen, om tussen de inzingende koren en de vroege kerkgangers de beide beamers met een druk op de knop van de afstandsbediening aan te slingeren. Even checken of alles werkt, ja? Gelukkig, het blije beamteamlid mag weer opstijgen en de dienst op hoog niveau van de juiste teksten en plaatjes voorzien.

Fijn dat de organist, helemaal in kerststemming de orgeltonen op maximaal niveau uit het instrument laat daveren. Zo kun je, daarnaast, terwijl je de dia’s wisselt ongegeneerd meegalmen en merkt niemand het als je een keer uit de maat zingt. Het enige waar je dan weer voor moet oppassen: op het scherm boven is de dia na de dia op het scherm al te zien. Dit nodigt uit tot doorzingen, terwijl die dia nog helemaal niet op het scherm te zien is. Gelukkig beschikt de Protestantse Gemeente Uithoorn over gemeenteleden die dat niet lijken te deren. Een abrupte stop tijdens het lied is dan ook totaal niet aan de orde. Maar opletten blijft dus geboden, wegzinken in de kerstgedachte is er niet bij.

En als dan het ‘Ere zij God’ heeft geklonken, de mensen in de kerkzaal helemaal in Kerstsfeer zijn ondergedompeld, de predikant en de ouderling haast geen gevoel meer in hun handen hebben door het vele handen schudden en de kwebbelgroepjes (die om wat voor duistere reden dan ook zowat altijd op de meest onhandige plekken samenklonteren) langzaam maar zeker oplossen, is het tijd om de beamers weer hun wel verdiende rust te geven. Met opnieuw een druk op de knop van de afstandsbediening dooft op beide schermen het digitale licht. Eenmaal boven worden de schermen weer opgerold. Als dan ook nog eens de lichten uitgaan in de zaal, iedereen naar buiten loopt, de donkere nacht in en de deuren van De Schutse worden afgesloten, dan keert de rust van de avond (met twee diensten) weer. De volgende morgen, Eerste Kerstdag zal het gehele beamerritueel zich weer herhalen. Maar voor even is het stil rond het kerkgebouw….

Aan de overkant, uit De Hoeksteen, is ondertussen opnieuw het fraaie spektakel, met gekleurde lichten in de ramen te zien. Daar beameren ze duidelijk op een andere manier nog even door!