Armoede

Bestrijding van armoede en CO2-uitstoot

Als diakenen zien we wereldwijd de problemen toenemen die veroorzaakt worden door de opwarming van de aarde. Dichtbij huis zien we mensen in Uithoorn hun best doen om de eindjes aan elkaar te knopen. De mensen met de laagste inkomens wonen vaak in de slechtst geïsoleerde huizen, betalen veel energiekosten en hebben het minste geld om maatregelen te nemen voor energiebesparing. In 2020 kreeg een aantal mensen met een minimuminkomen via de Gemeente Uithoorn een cadeaubon, waarmee zij energiebesparende artikelen konden aanschaffen, zoals radiatorfolie. Het is nog niet zeker of die actie zal worden herhaald. Wat wel doorgaat is de inzet van door de gemeente opgeleide energiecoaches. Dat aanbod vindt u hieronder.

Henk Mathlener, diaconie

 

De energiecoach weet (gratis) raad!

Heeft u een hoge energierekening, maar weet u niet waar het aan ligt? Wilt u geen geld laten liggen en meer weten over energiebesparing? Goed nieuws! De energiecoaches geven u gratis tips hoe u geld kan besparen op uw energierekening en hoe u tegelijkertijd rekening kunt houden met het milieu!

De gemeente Uithoorn wil graag al haar inwoners betrekken bij de energietransitie en hen helpen bij het verduurzamen van de woning: zowel met kleine als grote maatregelen. Daarom zijn er sinds oktober energiecoaches actief binnen de gemeente. Energiecoaches zijn deskundige vrijwilligers die mede-inwoners van Uithoorn informeren over energiebesparing. De coaches geven praktische duurzaamheids- en besparingstips in een digitaal één-op-één gesprek.

 

Digitaal keukentafelgesprek

Een gesprek met een energiecoach duurt ongeveer een uur en vindt, vanwege corona, digitaal plaats. Dat kan met uw smartphone, tablet of computer. Op deze manier wordt het een digitaal keukentafelgesprek. Samen met de energiecoach kijkt u naar uw energierekening en waar de meeste winst te behalen valt. De energiecoach kijkt naar kleine maatregelen en dingen die u zelf kunt doen, zoals korter douchen of de verwarming slimmer instellen. Indien gewenst kan de coach via het beeldscherm meekijken, terwijl u een rondje maakt door het huis om u advies op maat te geven. Op deze manier krijgt u beter zicht op uw energiegebruik en wat u kunt doen om energie te besparen.

 

Afspraak maken

Ook als u geen concrete vraag heeft, maar wel benieuwd bent of u nog wat zou kunnen verbeteren, dan is de energiecoach iets voor u! Maak een afspraak met een energiecoach op bespaarafspraak.nl/uithoorn

 

Armoede in Nederland is een groeiend probleem. Kerk in Actie ondersteunt kwetsbare gezinnen in Nederland met initiatieven als kledingbanken en kleding-inzamelingsacties.