Armoede

Energiesteun

Energietoeslag naar actie Samen tegen armoede

Veel mensen zijn in problemen gekomen door de sterk gestegen kosten voor energie en boodschappen. Veel anderen voelen zich ongemakkelijk bij de steun die zij eerder dit jaar van de regering hebben ontvangen in de vorm van korting op de energiebelasting en in de tweemaal € 190,00 die ze in november en december via hun energieleverancier hebben ontvangen. Sommigen hadden nog een vast contract en merkten vooralsnog niets van gestegen gasprijzen. Anderen betaalden wel veel meer, maar hadden daarvoor ruimte in hun budget. Een aantal van hen heeft die tegemoetkomingen gereserveerd om ze ter beschikking te kunnen stellen aan mensen die het veel meer nodig hebben. Het was nog zoeken naar de vorm waarin we dat moesten gieten. De landelijke kerk heeft nu een actie gestart via Kerk in Actie: Samen tegen armoede. Daar kunt u het geld naartoe sturen. Met dit geld worden extra voedselpakketten aangeschaft voor de Voedselbanken en de organisatie SchuldHulpMaatje wordt gesteund. Deze organisatie kan daardoor nieuwe plekken openen waar mensen kunnen worden geholpen om uit de schulden te komen.

Maak een gift over naar
NL89ABNA0457457457
tnv Kerk in actie
ovv Samen tegen armoede

Omdat het nogal ondoorzichtig is wat we nu precies aan steun ontvingen noemde ik in de vorige Op Weg wat getallen. Die plukte ik van de website van de Rijksoverheid. Ter informatie noem ik ze nog even opnieuw. Belastingvoordeel in 2022 (zowel op energiebelasting als via de verlaging van de btw) voor een gemiddeld huishouden € 545. Een deel daarvan ziet u pas terug op uw jaarafrekening. Daarbovenop kwam in november en december tweemaal € 190 die uw energieleverancier met u verrekende.

Henk Mathlener, diaconie


Financieel Café

Hulp bij invullen formulieren, budgettips en advies, uitleg over brieven… Bij het Financieel Café kan je gratis en vrijblijvend terecht voor informatie en vragen over geldzaken.

uithoornvoorelkaar.nuDe energiecoach weet (gratis) raad!

Heeft u een hoge energierekening, maar weet u niet waar het aan ligt? Ook als u geen concrete vraag heeft, maar wel benieuwd bent of u nog wat zou kunnen verbeteren, dan is de energiecoach iets voor u! Maak een afspraak met een energiecoach op bespaarafspraak.nl/uithoorn

uithoorn.nl/energietoeslag
uithoorn.nl/laatgeengeldliggen
uithoornhelpt.nl


Collectieve zorgverzekering

De gemeente Uithoorn biedt een collectieve verzekering voor mensen met een inkomen tot 125% van de bijstandsnorm. Meedoen aan deze verzekering heeft een aantal voordelen. De gemeente betaalt mee aan de maandelijkse premie en Zorg en Zekerheid biedt korting op de premie. We hebben van verschillende kanten gehoord dat de huidige pakketten niet voldoende aansluiten bij de behoefte van onze inwoners. Daarom hebben we vanaf volgend jaar een nieuw pakket, voor inwoners met weinig structurele zorgkosten. Hierin zitten vergoedingen voor bijvoorbeeld de tandarts, een gezondheidscheck en fysiobehandelingen. Naast dit nieuwe pakket, blijven er uitgebreide pakketten voor inwoners die structurele zorgkosten verwachten. Lees meer op gezondverzekerd.nl


Armoede in Nederland is een groeiend probleem. Kerk in Actie ondersteunt kwetsbare gezinnen in Nederland met initiatieven als kledingbanken en kleding-inzamelingsacties.

Tips voor andere Hulp