Bommel en de Bijbel

Kijk de kerkUITGESTELD

200 jaar Uithoorn

Heer Bommel en de Bijbel

Tentoonstelling ‘Heer Bommel en de Bijbel’

9 mei – 23 mei 2020
– Nieuwe datum en openingstijden expo volgen –
Kerkgebouw De Schutse, De Mérodelaan 1, Uithoorn

Marten Toonder legde in zijn Bommelverhalen mens en maatschappij onder de loep. De verhalen vormen een spiegel van de ontwikkelingen in het Nederland van 1950-2000. Ook het christelijke aspect van de Nederlandse volksaard komt daarbij aan de orde. Het gaat dan met name om het calvinistische protestantisme. Maar ook voor katholieken en andersgelovigen biedt de spiegel die Toonder zijn lezers voorhoudt een blik van herkenning.


De tentoonstelling is gebaseerd op het boek Bommel en Bijbel van Klaas Driebergen.
Teksten Rob van Eijck · Grafische verzorging Rob van der Nol
© Copyright illustraties en Bommelteksten Stichting Het Toonder Auteursrecht

Bommel en zwartkijker Zwadke Kornelisz zijn te horen in een hoorspel, online te beluisteren op archief.ntr.nl/bommel – naar ‘Heer Bommel en de Zwarte Zwadderneel’

 

 


 

Protestants calvinisme in Uithoorn

200 jaar Uithoorn betekent ook 200 jaar christendom in Uithoorn. In de praktijk al ruim 460 jaar christendom in Uithoorn. De vestiging van een protestantse gemeente in het begin van de zeventiende eeuw verliep niet eenvoudig. Het is zelfs een wonder dat het gelukt is. In Thamen en later Uithoorn zijn de katholieken in de meerderheid gebleven. Maar het protestants calvinisme is er wel in geslaagd stevig voet aan de grond te krijgen.


Impressie van de expo door Klaas Driebergen, zoals in de getoond in De Grote of St. Bavokerk te Haarlem