Contactcirkel

Telefonische Contactcirkel Rode Kruis

Wat doet de Rode Kruis Contactcirkel in Uithoorn/De Kwakel?

Al meer dan 35 jaar is de Contactcirkel van het Rode Kruis actief. De Contactcirkel is opgericht met het doel dagelijks na te gaan of alles goed gaat met de deelnemers.

Deelnemer

Een deelnemer is vaak ouder en woont alleen of is mantelzorger voor de partner. We kunnen ons voorstellen dat u denkt: ‘Och, mijn (klein)kinderen of buren letten wel op.’ Maar soms wonen de (klein)kinderen niet in de directe omgeving. Of u heeft geen (klein)kinderen, of de verstandhouding met de buren is niet optimaal. Het is dan wel zo prettig dat er dagelijks iemand naar uw welzijn informeert. Wilt u, bijvoorbeeld, niet in het weekend gebeld worden, dan gebeurt dat niet. Zo zijn er meerdere afspraken mogelijk.

Lijkt het u wel wat? Sluit u zich dan aan bij de Contactcirkel. Een vrijwilliger belt dagelijks omstreeks 8.40 uur een deelnemer met de vraag of alles oké met u is. Als dat het geval is, belt u een volgende deelnemer met dezelfde vraag. Totdat de laatste deelnemer de vrijwilliger belt die de cirkel is begonnen. Mocht u een volgende deelnemer niet kunnen bereiken dan belt u met de vrijwilliger en zij/hij onderneemt actie. U hoeft geen lid te zijn van het Rode Kruis om deel te nemen. De vrijwilligers zijn in het bezit van een verklaring van onbesproken gedrag (VOG). De enige kosten zijn het dagelijkse telefoontje naar de volgende deelnemer.

Elkaar kennen

Omdat het prettig is als deelnemers en vrijwilligers elkaar ook van gezicht kennen, organiseren de coördinatoren één of twee keer per jaar een uitje. Daar zijn voor u geen kosten aan verbonden.

Vrijwilliger

Als het bovenstaande u aanspreekt en u denkt aan een dergelijke organisatie zou ik mijn bijdrage wel willen leveren, meldt u zich dan aan als vrijwilliger. We zijn op zoek naar vrijwilligers die wat jonger zijn dan de deelnemers en die overweg kunnen met moderne communicatiemiddelen. Eenmaal in de 8 weken heeft u dan 1 week ‘dienst’. Ook moet u weten dat als uw hulp ingeroepen wordt, u altijd met een tweede vrijwilliger naar het adres van de betrokken deelnemer gaat.

Aanmelden

Als u zich wilt aanmelden als deelnemer of als vrijwilliger, kunt u contact opnemen met Tine of Ida. Zij maken een afspraak met u om een en ander te bespreken.

Tine Banning
tel 0297-562200

Ida Veen
tel 0297-560206

Meer tips bij Hulp