Corona-pauze

Kerkdienst online

Zestig kerkgangers

Na aanmelden zijn maximaal zestig kerkbezoekers welkom in De Schutse.
De online kerkdiensten blijven doorgaan. Iedereen kan zonder inloggen en aanmelden thuis meevieren via Kerkomroep.nl en ons YouTube-kanaal.


Verdere versoepelingen coronaregels

Met ingang van zondag 27 juni mag er weer wat meer. Mondkapjes hoeven niet meer, maar we moeten wel de anderhalve meter in acht nemen. Als dat laatste niet mogelijk is, bijvoorbeeld in de hal bij binnenkomen/weggaan, moet u wel een mondkapje op. U moet ook nog steeds naar uw plaats worden begeleid. Na afloop van de dienst graag weer even afwachten tot de koster u aangeeft dat u mag lopen.

Zingen gebeurt nog door de drie zangers, behalve het slotlied. Het slotlied mogen we wel samen zingen en dat doen we deze keer binnen. Gemeenteleden die dit niet prettig vinden mogen de kerk uitgaan, voor het slotlied. Trek u niets aan van anderen, gaat u gewoon weg, als dat beter voelt.
Met ingang van 4 juli mag er tijdens de gehele dienst worden meegezongen en zijn de zangers niet meer nodig. Dat betekent ook dat er dan weer meer plaatsen beschikbaar zijn.

Koffie drinken na de dienst kan alleen buiten, dus alleen als het weer het toelaat. Het aantal mensen in de kerkzaal is gebonden aan een maximum, vanwege de anderhalve meter-regel. Dat blijft nog. Aanmelden is ook nog steeds noodzakelijk.


Aanmelden kerkbezoek

 • U moet zich van tevoren aanmelden, voor elke zondag opnieuw, bij Gerie van Schaik via pkn-uithoorn.nl/aanmelden.
  Als dit niet lukt, kunt u Gerie mailen g.vanschaik@pkn-uithoorn.nl of bellen 06-128 084 35.
  Na aanmelding krijgt u een uitnodiging van Gerie. Pas als u die heeft, kunt u aanwezig zijn op zondag. We proberen namelijk voorrang te geven aan mensen die geen goede online verbinding hebben, en aan mensen die een speciale reden hebben om aanwezig te zijn.
 • Mocht u beslissen toch niet te komen, geeft u dit dan door aan Gerie. Zij kan dan iemand anders blij maken.

Regels bij kerkbezoek

 • Als u verkouden bent of griepverschijnselen hebt, blijft u thuis.
 • U bent niet eerder dan 10 minuten van tevoren aanwezig.
 • Hou steeds van 1,5 meter afstand van elkaar.
 • Een mondkapje is verplicht bij binnenkomen en verlaten van de kerk. U mag het afdoen als u zit.
 • In de hal ontsmet u eerst uw handen.
  Vervolgens wordt u door iemand begeleid naar uw plaats.
  U neemt uw jas mee en hangt deze niet aan de kapstok.
 • Als u eenmaal zit, blijf op uw plaats. Tenzij de begeleider toestemming geeft.
 • Het is helaas is meezingen in de kerk beperkt tot het slotlied. Neuriën mag wel.
 • Zodra u gaat bewegen, moet het mondkapje weer op.
  Na afloop van de dienst krijgt u aanwijzingen voor het verlaten van de kerkzaal.
  U gaat dus niet zelf lopen, maar wacht op de instructie.
 • Wie na kerkbezoek corona-klachten krijgt, wordt verzocht dit direct te melden aan de scriba:
  Joke Bos, 0297 201060 of via scriba@pkn-uithoorn.nl

Onder voorbehoud

Het zijn erg veel regels, maar we willen absoluut voorkomen dat er iemand besmet raakt. Overigens kan het nog zijn, dat de openstelling herroepen moet worden, als de corona-cijfers verslechteren. Dat zullen we dan vermelden op de website. Hou die dus in de gaten!
Namens het moderamen,
Joke Bos, scriba

 

In het kort

 • Minder huisbezoek, maar wel bij noodzaak. We zijn telefonisch goed bereikbaar.
 • Kerkblad liever per mail! Geef uw naam en e-mailadres door aan kb@pkn-uithoorn.nl, zodat de bezorglijst van kerkblad Op Weg korter wordt.
 • Problemen met mail of om kerkdiensten te beluisteren of te bekijken? Vraag een van de predikanten! Kunnen we het zelf niet, dan zoeken we iemand.
 • Geef ook aan als iemand in uw omgeving hulp nodig heeft. Er zijn gemeenteleden spontaan bereid anderen te helpen. Denk aan boodschappen doen. Geef het door!

Goede wensen in deze tijd!
ds Joep Dubbink
0297-268212 / 06-17373838
j.dubbink@pkn-uithoorn.nl

ds Caro Houtkoop
06-28120617
c.houtkoop@pkn-uithoorn.nl

Corona hulp >

Meld je aan voor Zondagsbrief en kerkblad per Emailnieuws >

Pastoraat en coronatijden

Verschillende gemeenteleden hebben op verschillende manier last van deze nieuwe fase in de corona-crisis. Sommigen hebben te maken met uitgestelde medische behandelingen, heel frustrerend als je letterlijk al een tijd ‘rondkrukt’. Voor anderen begint de eenzaamheid nu echt zorgelijk te worden – zie naar elkaar om, voor zover dat gaat.

Wat huisbezoek betreft houd ik de regel aan: ja, indien nodig. Die noodzaak hoeft niet alleen levensbedreigende ziekte te zijn, maar kan ook de dringende behoefte aan een gesprek, of de drukkende eenzaamheid zijn. Maar bezoekjes bij mensen die verder genoeg contacten hebben, dat laat ik even liggen want ik wil de kans dat ik anderen besmet wel zo klein mogelijk houden.

Maar bellen kan altijd! Ik ben veel thuis, dat scheelt, weliswaar geregeld aan het video-vergaderen, maar dan bel ik u terug. We zien uit naar betere tijden: houd moed en heb lief!

Ds. Joep Dubbink


Beeldbellen

‘Weet u nog wie ik ben?’, vraagt de mevrouw aan de andere kant van de lijn. ‘Ik ken ú goed hoor.’ Het jaar 2021 is net begonnen en ze is één van de eersten die ik bel. Ik voel me wat ongemakkelijk want, om eerlijk te zijn, heb ik geen beeld bij haar naam. ‘Als ik u zie, weet ik het weer’, zeg ik.

Op de vraag van uw kerkenraad of ik, na het vertrek van Florisca, weer zou willen invallen, had ik enthousiast ‘ja’ gezegd. Met veel plezier dacht ik terug aan de gesprekken, de goede samenwerking en de vanzelfsprekendheid waarmee u mij in mijn rol van predikant had geaccepteerd. Het leek me super fijn om velen van u weer te kunnen ontmoeten. Hoe dat zou gaan in ‘coronatijd’ had ik niet echt bedacht. Maar nu ik daadwerkelijk ging beginnen, zag ik er tegen op. Want hoe kun je dominee zijn in deze tijd? Pastoraat veronderstelt toch nabijheid, je moet elkaar toch in de ogen kunnen kijken?

De mevrouw aan de andere kant van de lijn stelt me gerust: ‘voor u is het moeilijker dan voor mij om iemands gezicht te onthouden, u spreekt zoveel mensen.’ Vriendelijk heet ze me welkom in de gemeente en zegt dat ze het fijn vindt dat ik er weer ben.

Ze vertelt hoe het met haar gaat en wat haar in deze moeilijke tijd toch dankbaar maakt. Door haar woorden heen hoor ik hoe ze aandacht heeft voor de mensen om haar heen. En plotseling weet ik het weer. Zie ik haar voor me. Zo duidelijk alsof ze tegenover me zit. Ik herken haar aan hoe ze spreekt en door wat ze zegt. Mooi, hoe dat werkt.

Ze heeft mij opnieuw enthousiast gemaakt. Net als de andere mensen die ik deze weken al aan de telefoon heb gehad. We kunnen ons met elkaar verbinden ondanks alles dat ons beperkt! Onze geest kan de ander ‘tevoorschijn luisteren’. Ja, ik kom de komende tijd de gemeente in Uithoorn graag weer ondersteunen!

Ds. Caro Houtkoop-Faber
U kunt mij telefonisch bereiken op 06-28120617

Kaartje sturen? KijkdeKerk