Film

Aanmelden bij Bezinning en verdieping

8 nov

Film Corpus Christi

Donderdag 8 november 2022 om 20.00 uur in De Schutse

Kijk die ogen. Wanneer Daniel luistert naar de preek van de pastoor en hijzelf voorgaat in de psalmzang, vullen zijn ogen zich prompt met licht. Het is Daniels laatste mis in de jeugdinstelling, vlak voordat hij na jaren detentie vrijkomt. Eenmaal buiten zet hij het meteen op een seksen en snuiven. Twee kanten van één persoon. Daniel (een onvergetelijke rol van Bartosz Bielenia) is een rouwdouwer die dolgraag priester wil worden. Aan Daniels bezielde blik zie je dat het bij hem ook om diepere motieven gaat. Vanwege zijn ernstige strafblad lijkt het priesterschap voor Daniel evenwel uitgesloten.

Het toeval beslist anders. Onderweg naar de houtzagerij waar een baantje voor hem is geregeld, struint Daniel naar het plaatselijke dorpskerkje. Hij raakt aan de praat en presenteert zich als geestelijke op doorreis. En als de dorpspastoor naar het ziekenhuis wordt afgevoerd, neemt hij zijn taak over. Het dorp kampt met een vreselijke tragedie, een trauma dat in stilte smeekt om goede geestelijke zorg. Komasa, de regisseur, weet hoe hij in Corpus Christi gortdroge humor trefzeker mengt met doorleefd drama, terwijl de eenheid en zeggingskracht van de film bewaard blijven en Daniel je hart steelt. Ontwapenend en roerend, hoe die zonder oordeel probeert te begrijpen wat er in het dorp leeft, sinds zeven inwoners zijn omgekomen bij een auto-ongeluk. Helaas wordt Daniël ook geconfronteerd met zijn verleden, waardoor er een paar heftige scénes in de film voorkomen.
Het in Polen zeer succesvolle Corpus Christi (Boże Ciało) is grotendeels op feiten gebaseerd, hoe ongeloofwaardig het gegeven ook mag klinken.

 


7 feb

Film Freedom Writers

Dinsdag 7 februari 2023 om 20.00 uur in De Schutse

Een klas en een docente, kun je daar een goede film mee maken? Ja dat kan zeker. Het is fascinerend te zien hoe één persoon het leven van tieners kan veranderen. Een film voor jong en oud. De film speelt zich af in de klas van een beginnende docente. Los Angeles, begin jaren negentig, een waargebeurd verhaal. De stad is in de ban van rassenrellen.
De school staat in een achterstandswijk. De leerlingen hebben in hun korte leven al veel meegemaakt, moord en doodslag en de gevangenis horen bij hun dagelijks leven. Vertrouwen in de maatschappij is er bij hen niet meer. De docente, Erin Gruwell, krijgt in het begin weinig voor elkaar. Tot het moment dat zij zich echt in hun leven gaat verdiepen en met bijzondere leerprojecten hen gaat begrijpen en uitdaagt het Dagboek van Anne Frank te gaan lezen en zelf een dagboek te gaan bijhouden. Freedom Writers laat zien dat veranderen mogelijk is als de juiste ingrediënten worden aangereikt.

De docente, Erin Gruwell, gespeeld door Oscarwinnaars Hilary Swank, is inmiddels een expert op met gebied van onderwijs in achterstandssituaties en heeft met haar deskundigheid veel invloed op het onderwijsbeleid in de VS.