Film

terug(film)blik

I’ll Push You

Een indrukwekkend waargebeurd verhaal over vriendschap, geloof en vertrouwen. ‘I’ll push you.’ Patrick had deze woorden spontaan uitgesproken. Hij had toen nog geen besef van de zware weg die voor hem lag. Voor sommige mensen is de pelgrimage naar Santiago de Compostella vooral een sportieve uitdaging, maar voor de meeste pelgrims is het bovenal een geestelijke reis. Voor Justin Skeesuck en Patrick Gray was de uitdaging extra groot. Justin lijdt aan een progressieve spierziekte (MAMA), waardoor hij zijn armen en benen niet meer kan bewegen. Naast de lichamelijke belasting die een pelgrimage met zich meebrengt, moest Patrick ook zijn vriend in een aangepaste rolstoel voortduwen, hem wassen, in en uit bed tillen, hem voeden en aan- en uitkleden.
Zes weken, 750 kilometer, met alle lichamelijke beperkingen, ontmoetingen met kleurrijke personen en diepe innerlijke strijd. Deze pelgrimage zou uitlopen op de moeilijkste en belangrijkste weg die beide mannen ooit zouden gaan.
I’ll Push You
 gaat over een avontuurlijke onderneming vol risico’s en uitdagingen. Moeilijke vragen worden niet ontweken. Toch is dit geen ‘zware kost’, want de twee vrienden genieten van alle belevenissen, beschikken over een gezond relativeringsvermogen en over gevoel voor humor!

Ruud de Groot verdient de dank van alle bezoekers voor zijn filmtip I’ll push you.
Bezinning en Verdieping


Provider films

Films om niet te vergeten… Eerder hebben we ‘Kappen!’ gekeken, naar het boek van Carry Slee. Ook was er een extra stoere filmavond (met South Park, over de duivel ;o).


Filmtips (voor een volgende keer … ?)


Kankerlijers

2014
Drie bevriende jongens die aan botkanker lijden proberen tijdens hun ziekenhuisverblijf zoveel mogelijk plezier te maken.
Tragikomedie van Lodewijk Crijns (Alleen maar nette mensen) gebaseerd op de Spaanse film ‘Planta 4a’ van Antonio Mercero (2003). Drie tienerjongens – Nick (14), Iwan (15) en Olivier (16) – met botkanker verblijven voor langere tijd in het ziekenhuis en proberen hun ziekte te vergeten door puberstreken uit te halen. Ze blowen stiekem in het hok van de conciërge, sjansen met de mooie hoofdzuster, houden racewedstrijden in hun rolstoelen en willen een groot feest organiseren. Met de komst van nieuwe patiënte Gina (16) lijkt het ziekenhuisleven van de jongens nog spannender te worden. In de hoofdrollen onder meer Gijs Blom (Jongens) en Vera van der Horst (SpangaS; Vampierzusjes). Bor Beekman (Volkskrant 13-02-’14) geeft 2 sterren: ‘De plot is schematisch, onvoldoende dramatisch. (…) Niettemin slaagt Crijns er op momenten in om zijn publiek te verplaatsen in het bestaan van ernstig zieke pubers. Dat is waardevol.’ Fabian Melchers (Telegraaf 12-02-‘14) geeft ook 2 sterren: ‘Kankerlijers is meer een conventionele tienerfilm met het ziekenhuis als decor dan een drama over jongeren met kanker.’
OBA.nl


Vechtmeisje

2018
Bo (12) is met haar moeder en broertje verhuisd naar een flatje. Als ze zich aansluit bij een kickboks-club in de buurt blijkt ze veel talent te hebben. Maar lukt het haar zich te beheersen? Vanaf ca. 12 jaar.


Kubo en het magische zwaard

2016
Jonge verhalenverteller Kubo gaat op zoek naar de wapenuitrusting van zijn overleden vader, een dappere krijger.
De vierde film van de onafhankelijke Amerikaanse animatiestudio Laika (Coraline; The boxtrolls) is het regiedebuut van Travis Knight, gemaakt in een combinatie van stop-motion en CGI. Het verhaal speelt in het oude Japan. De ongeveer 11-jarige Kubo verdient wat geld met verhalen vertellen en zorgt voor zijn zieke moeder. Op een nacht wordt hij aangevallen door kwaadaardige geesten uit het verleden van zijn moeder. Zij vertelt hem dat hij op zoek moet naar de wapenuitrusting van zijn vader, een zeer dappere samurai. Geholpen door een aap en een samurai met het uiterlijk van een kever beleeft hij spannende avonturen vol magie.
Kinderachtig is het niet. Kubo is afwisselend grappig en eng, en het verhaal is complexer dan het lijkt, met onder meer boeddhistische en shintoïstische ideeën over de dood. Knight heeft duidelijk goed naar het werk van zijn Japanse collega Hayao Miyazaki (Spirited Away) gekeken, maar zet de thema’s naar eigen hand. Kubo is een prachtige ode aan de kracht van verhalen, vol schitterende visuele vondsten. De jeugdige kijker die de ogen open durft te houden, wordt er rijkelijk voor beloond.’