4 mei

Schipholwakes voor migranten hervat

In het Justitieel Complex Schiphol zitten onschuldige migranten maandenlang gevangen. Van 1993-2018 is er maandelijks bij de gevangenis ‘gewaakt’. Nu worden mensen die op Schiphol asiel aanvragen opnieuw maandenlang opgesloten. Op dit moment gaat het om 140 mensen.

Door nationaal en Europees beleid komen meer mensen in vreemdelingendetentie. Minister Faber wil het aantal cellen ervoor verdubbelen. In het JCS komen er waarschijnlijk in totaal 90 cellen bij. Dan worden weer meer mensen onder artikel 59 van de vreemdelingenwet opgesloten. Mensen die bijvoorbeeld bij een razzia in een bedrijf of op straat zijn aangehouden, zonder geldige papieren.

Zoals zaadjes, sporen en talloze dieren migreren, hoort migratie altijd al bij mensen. Laat de vreemdeling niet uitbuiten of onderdrukken. Onze voorouders waren ook migrant. Onze (klein)kinderen kunnen zich genoodzaakt zien hun heil elders te zoeken.

De Dorothy-gemeenschap en het Jeannette Noelhuis blazen de Schipholwakes nieuw leven in. We willen de gevangen zittende vreemdelingen een teken van meeleven geven. Van niet totaal vergeten zijn, van solidariteit. En de samenleving oproepen tot bezinning en ommekeer.

We komen samen op zondagen 4 mei, 10 augustus, 16 november 2025 en Aswoensdag 18 februari 2026 om 15.30 uur op de bezoekers parking van het Justitieel Complex Schiphol, Duizendbladweg 100, 1171 VA Badhoevedorp. Bereikbaar met bus 185 vanaf Schophol Plaza, halte JCS.

Na een welkom en bezinning lopen we met spandoeken 1000 meter rond het gevangeniscomplex, wuiven naar de gevangenen, krijten WEYOU en maken het in de zuilengang stil in onszelf voor voorbeden. De wake duurt in totaal een uur.

Meer info op noelhuis.nl/schipholwakes, of mail mij gerust.

Hopelijk tot ziens bij een wake!
Groeten, Sofie Jansen
contact@dorothygemeenschap.nl
Dorothy gemeenschap

Paasgroeten aan gevangenen

23 februari zijn alle paasgroeten al geschreven!

Bezoekers voor migranten

Het Meldpunt Vreemdelingendetentie heeft contact met onschuldige migranten, opgesloten in het Justitieel Complex Schiphol. Zij zouden graag bezoek ontvangen, het gaat vooral om migranten uit Franssprekende Afrikaanse landen.

Heb jij hier gelegenheid toe? Dan kun je bellen of mailen met het Meldpunt Vreemdelingendetentie. Zij matchen je met een gedetineerde migrant die graag bezoek wil, en geven je naam door, zodat hij een bezoek kan aanvragen.
Telefoon 010-7470156
E-mail info@meldpuntvreemdelingendetentie.nl

Wil je meer achtergrondinformatie? Dan kunt je mij ook even mailen contact@dorothygemeenschap.nl

Hartelijke groet, Sofie Jansen van de Dorothy gemeenschap

Bloemengroet voor gedetineerden

Sinds 2018 wordt er vanuit onze gemeente een bloemengroet geleverd voor gedetineerden in het Justitieel Centrum Schiphol. We doen dat samen met twintig andere parochies en kerken uit de regio. Deze bloemengroet wordt ondersteund en gefinancierd door onze diaconie. Maar de bloemengroet heeft een langere historie dan vanaf 2018.

Velen van u zullen zich waarschijnlijk nog wel de wakes herinneren die elke maand werden gehouden bij het ‘Vreemdelingendetentiecentrum Schiphol’. Ook vanuit onze gemeente was er maandelijks een oproep om aan de wake van stilte en gebed mee te doen. Indertijd waren Riet en Bram hiervoor de organisatoren. Die wakes waren er al sinds november 1993.

Vluchtelingen vast

In het Vreemdelingendetentiecentrum zaten ongedocumenteerde vluchtelingen soms jaren vast. Geen strafblad, geen misdrijf gepleegd, maar alleen omdat ze op zoek waren naar een betere toekomst. De laatste Schipholwake was op 9 september 2018. Niet omdat rechtvaardigheid zegevierde en deze vorm van detentie werd opgeheven, maar omdat vanaf dat moment alle Vreemdelingendetentie op nog maar twee opvanglocaties, Rotterdam en Zeist, werd gerealiseerd.

Gewone gevangenen

Het detentiecentrum Schiphol werd vanaf dat moment een ‘reguliere penitentiaire inrichting’ oftewel een gewone gevangenis. De geestelijk verzorgers hebben toen een verzoek gedaan aan de deelnemende kerken en parochies die bij de wakes betrokken waren, om ‘gewone’ gevangenen te blijven ondersteunen via een bloemengroet. Met ongeveer twintig andere kerken en geloofsgemeenschappen uit de omgeving hebben wij hierop ja gezegd, als Protestantse Gemeente te Uithoorn.

Een roos in de viering – in de gevangenis

Sinds het vertrek van Riet in 2019 breng ik daarom tweemaal per jaar honderd rozen naar het detentiecentrum Schiphol. Tijdens de zondagse vieringen krijgt zo elke gevangene een bloem, een klein teken van medemenselijkheid en mogelijk gevoeld als een glimp van Gods nabijheid.

Conny Vingerling