God in de supermarkt

Het Groene Normaal

Manifest, online platform en boek

In 2019 heeft Alfred Somp een inspirerende avond gehouden over duurzaamheid, God in de supermarkt. Hij stuurde ons onderstaand stukje toe.

‘Laten we (…) ons bezinnen op onze manier van leven, nadenken over vernieuwing en dankbaar leven vanuit verwondering, in verbondenheid met de natuur om ons heen.’ 

In 2019 is het Manifest voor Het Groene Normaal gelanceerd, een pleidooi om in deze bijzondere tijd stil te staan bij onze manier van leven en de plek die wij als christenen in de samenleving innemen, en aan te haken bij de trend van duurzaam leven.

Inmiddels hebben een groot aantal organisaties en personen zich achter het manifest geschaard, waaronder Micha Nederland, Missie Nederland, TEAR, A Rocha, GroeneKerken, Groen Geloven, Laudato Si en Carla Dik-Faber namens de ChristenUnie Tweede Kamerfractie.

Op www.hetgroenenormaal.nl kun je het manifest nog lezen en ondertekenen, maar vind je ook informatie over organisaties en materialen die helpen om mee te doen met de wave van duurzaamheid en het groene leven in de praktijk te brengen.

In het boek Het Groene Normaal gaat Alfred Slomp langs tien groene en inspirerende christenen, die allen pleidooi voeren om aan te haken bij de trend van duurzaam leven. Het Groene Normaal is een hoopvol boek dat inspireert om samen op te staan voor een duurzaam leven en een eerlijke, groene toekomst.


terugblik

Bezinning en Verdieping

nov 2019 in De Schutse

God in de supermarkt

Superwaar!

Alfred Slomp

De wereldbevolking is toegenomen tot 7.3 miljard. De welvaart voor veel mensen is gestegen. De huidige intensieve manier van voedsel produceren is niet alleen een succesverhaal. Er zijn ook gevolgen voor mens, dier, producent en milieu, wat zorgt voor een maatschappelijk debat.

Met dit gegeven loop je door de supermarkt en je vraagt je af: wat eten we vanavond? De biologische boontjes uit Egypte of de ‘gewone’ boontjes uit Nederland? Een hamburger of een sojaburger? Wat betekent dan dat gekke keurmerk? Gaan we voor het gezonde, plantaardige Alpro toetje, of …

Je hebt het niet gemakkelijk als consument in de supermarkt. Bij elk schap moeten keuzes gemaakt worden, en er is geen gemakkelijke afweging tussen lekker, goedkoop, gezond, milieuvriendelijk, diervriendelijk en eerlijk voor de producent.

De workshop God in de supermarkt verkent deze keuzes, helpt argumenten te begrijpen en verbindt deze met een helder ethisch kader. De bijeenkomst is actief, sociaal, informatief en gaat een serieuze maar niet te zware dialoog aan. We gebruiken veel materiaal uit actuele documentaires en websites.

Alfred Slomp zal deze workshop verzorgen. Hij meent dat wij in de supermarkt op een praktische wijze een bijdrage kunnen leveren aan een betere wereld. Hij is uiteraard op geen enkele wijze verbonden aan enige organisatie of supermarkt.