Godly Play in de kindernevendienst

De kindernevendienst volgt Kind op Zondag, behalve één keer in de maand… Dan zien, horen en doen de kinderen (4-12 jaar) Godly Play. Kom en neem gerust een vriendje mee! Na het begin van de viering gaan we naar onze eigen ruimte en daar sluiten we ook af.

Godly Play is een methode van bijbel- en geloofsverhalen vertellen. We nodigen je uit en helpen je om zelf betekenis aan een verhaal te geven. Daardoor raken verhalen verweven met het eigen, concrete leven. Godly Play duurt minimaal een uur. Dominee Sibilla

Godly Play voor tieners

Donderdag 13 juni was er in De Schutse Godly Play voor tieners. We deden een nieuw verhaal uit een gouden doos (de gelijkenis van de parel).
We beginnen altijd om 19.00 uur in De Schutse, het duurt anderhalf uur. Als je nog nooit geweest bent en je bent tussen de 12 en 16 jaar, kom gerust. We zijn meestal met een groepje van vijf á zes en de sfeer is goed.

Wat is Godly Play?
Godly Play doe je in een kring, op de grond. Je ziet en hoort een (bijbel)verhaal gebeuren. Je praat er samen over. Je kan er op jouw manier verder mee, daarvoor zijn er bijvoorbeeld boeken en knutselspullen. Dat doe je voor jezelf. We sluiten af met iets lekkers.

Voor ’t eerst?
Heb je Godly Play nog nooit gedaan? Kom het proberen, dat kan gewoon. Kom, ontdek zelf het verhaal, met elkaar en ook alleen. Je hebt er geen kennis voor nodig en het kan steeds opnieuw. En neem gerust een vriend(in) mee. (Warme sokken is fijn, als je in de kring zit.)

Dominee Sibilla


26 sept

Godly Play voor volwassenen

Godly Play moet je eigenlijk meemaken om te weten wat het is. Met vertelmateriaal wordt een bijbel- of geloofsverhaal zichtbaar gemaakt. Aan de hand van verwonderingsvragen, waarop vrij te reageren is, gaat de groep op ontdekking naar de betekenis van het verhaal, de betekenis die niet vast ligt en nooit uitgeput raakt. Daarna werkt ieder voor zichzelf verder, door niets te doen of door iets te maken of op te zoeken of door het verhaal nog een keer te zien: alles mag, behalve een ander storen. We sluiten af met het feest, met wat eten en drinken in de kring waarin we ook begonnen. Je kunt beide avonden meedoen, maar ook één keer.

Na een rustig verdiepend verhaal en verwonderingsvragen ging de hele kring volwassenen vol concentratie zelf aan de slag met een eigen verwerking. Bij wat lekkers werd er nagepraat over ieders indrukken.

Godly Play is ook voor volwassenen. Je kan op godlyplay.nl van alles vinden over deze methode met bijbel- en geloofsverhalen. Maar het zelf meemaken is de beste kennismaking. Ook als je nog nooit Godly Play hebt gedaan, kom het meemaken. Kom met warme sokken als je tijdens het verhaal op de grond wil zitten. (Op een stoel zitten mag ook.)

Met deze vertelmethode van geloofsverhalen nodigen we je uit om het verhaal zelf betekenis te geven. Samen met de verteller, met elkaar en ook alleen. Er is geen kennis voor nodig. Je kunt het telkens weer opnieuw doen. De toegankelijke manier van vertellen kan een verrassende ingang tot het verhaal bieden, die je nog niet eerder ontdekte. Van harte welkom!

Donderdag 26 september en 27 maart 20.00 uur in De Schutse Gespreksleider ds. Sibilla Verhagen

Godly Play verteller

– iets voor jou?!

We zoeken mensen die ook Godly Play verteller willen worden. Er kwam al een nieuwsgierige reactie. We zoeken nog twee of drie mensen vanaf zeventien jaar en ouder, er is er naast mij al één. We kunnen dan een mooi groepje vormen dat zich deze vaardigheid wil eigen maken en wil toepassen.

Hou je van verstilling, van zoeken naar betekenis, van verrassing en ontdekken, van heilige taal, van geconcentreerd samen zijn? Dan is Godly Play iets voor jou. Je hoeft niet te kunnen vertellen. Dat klinkt misschien raar, maar je hebt zelfs geen verteltalent nodig om Godly Play verteller te worden. Want de verhalen, hoe je ze doet en wat daarbij belangrijk is, krijg je aangereikt.

De manier van vertellen is niet extravert, maar introvert (ja, dan kan!). Je hoeft je niet af te vragen of je dit wel kunt, want echt, bijna iedereen kan het leren. Mensen die Godly Play verteller zijn, ervaren het als iets heel waardevols om te doen, iets dat blijft. Het is een kwalitatief hoogstaande methode die ook jou als verteller telkens weer iets geeft.

Lijkt je dit wat? Heb je vragen of wil je een keer meekijken? Laat het me weten.

ds. Sibilla Verhagen

Godly Play is…

… een verhaal waarmee je iets van God en mensen kunt ervaren

… tijd krijgen om je te verwonderen

… luisteren, kijken en je eigen woorden en beelden zoeken

Meer lezen over vertelmethode Godly Play? In Nederland, in Vlaanderen of wereldwijd

Meer horen? Annelies Rebel interviewde Irma Visser (scroll naar podcast S1/E3)