Groene Kerk

Het eerste project van de werkgroep Groene Kerk is een tuin rondom De Schutse.

We hebben met de kerkrentmeesters overlegd over de randvoorwaarden. Een prima overleg, we weten van waar we aan toe zijn en we houden contact.

We hebben een globaal tuinplan dat we in fasen willen realiseren, afhankelijk van de beschikbare vrijwilligers, plantmateriaal en geld. Want een mooie tuin tot stand brengen en onderhouden is alleen mogelijk met voldoende vrijwilligers die met plezier meewerken aan aanleggen en onderhoud. We hopen een steeds grotere groep enthousiast te maken.

Duurzame tuin

De tuin van De Schutse willen we zo duurzaam mogelijk opbouwen. Beplanten met struiken en planten waarvan opschot is (bijvoorbeeld vlinderstruik) en planten die zich te veel uitbreiden en gescheurd kunnen worden. Of planten en struiken die jullie misschien weg willen doen.

We willen dit jaar een begin maken met de tuin. Voor eind april moeten dan de eerste heesters en planten de grond in.

Wat vragen we aan jou?

1. Voor aanleg en onderhoud van de tuin zijn er voldoende vrijwilligers en een coördinator nodig. Laat weten als je mee wilt doen!
  2. Kijk vast in je eigen tuin of er opschot of overschot is van struiken. Of dat er planten staan die gescheurd kunnen worden. Bewaar deze totdat je onze planning hoort.

Voorbeelden heesters en vaste planten
(Zonder specifieke bodem-eisen, er zijn er veel meer te noemen…)

• Heesters: krentenboom, vlinderstruik (buddleja), rode en zwarte bessenstruik, sering, van viburnum als heester zijn er veel soorten.
  • Vaste planten en bodembedekkers: maagdenpalm, kattekruid, ijzerhard (verbena), klokjesbloem (campanula), phlox.

We hopen op veel enthousiasme en zien jullie aanmeldingen als vrijwilliger en/of als ‘planten aanbrenger’ met spanning tegemoet.

Werkgroep Groene Kerk
Kees van Klaveren, Ritske van Leeuwen, Henriette Wezelman en Rietje Rustema

Groene tips

Restjes voorkomen of er wat van maken? Tips en recepten van onze Startzondag.
Koken-met-restjes-Groene-kerk.pdf

Groene tips voor thuis