Groene Kerk

De Schutse doet mee in de landelijke beweging van Groene Kerken.

Waarom?
Onze mooie aarde is overbelast, overal in de wereld zien wij signalen dat we zo niet verder kunnen. Wij streven als kerk naar een duurzame, uiteindelijk circulaire samenleving. Over het waarom en de impact van Groene Kerk ging ook de Voorjaarsbijeenkomst.

Hoe?
Op wereldschaal kunnen we een minimale bijdrage leveren. Maar alle initiatieven wereldwijd kunnen een verschil maken. Naast praktische toepassingen maken een zichtbaar begin met onze Groene Kerk door de tuin rondom De Schutse opnieuw in te richten. Hierbij streven we naar meer biodiversiteit en een tuin die uitnodigt en nieuwsgierig maakt naar de ‘bewoners’ van De Schutse.

Schutse tuin wieden

Zaterdag 22 juni staat er van 8.00 tot ongeveer 12.00 uur, weer een tuinochtend op het programma. Rond 10.00 uur is er koffie. Meld je aan via mail, app, intekenlijst achterin de kerk of via ons persoonlijk. Verdere data: 6 en 20 juli en 3 en 17 augustus.

Tuin-in-wording

De tuin heeft al heel wat meegemaakt sinds de aanplanting op 13 april! Tot en met een heuse inundatie. Maar ook die heeft zij overleefd en we genieten: de nieuwe aanplant groeit en er gaat steeds meer bloeien. Van de goede gaven kochten Rietje en Kees een paar struiken en vaste planten. Wat heel mooi is: er is nog geld voor tuingereedschap. In De Schutse is een plaatsje voor hark en schoffel en dat scheelt een boel gesleep!

Voorbijgangers geven ons complimenten en geven aan te genieten van de aanblik van de tuin-in-wording. Die korte gesprekjes vinden we een cadeau: zo ontstaan mooie contacten en kunnen we vertellen waarom en hoe. Hoe houden we de tuin bij? Eenvoudigweg door op zaterdagochtend een paar uur te werken, vooral te wieden, al naar gelang. Er is een rooster voor de onderhoudsdagen: 22 juni, 6 en 20 juli en 3 en 17 augustus. Ook liggen er ouderwetse intekenlijsten achterin de kerk en kan je je aanmelden bij een van ons om te helpen. Het is heel gezellig om zo samen bezig te zijn, dus: aanbevolen!

We zijn er van 9.00 tot ongeveer 12.00 uur. Elk uurtje helpen is welkom: ook spontaan, als je je niet hebt opgegeven: welkom. Om 10.00 uur is er koffie met! Ook daarbij welkom.

Werkgroep Groene Kerk, Kees van Klaveren, Ton Kodde, Ritske van Leeuwen, Rietje Rustema en Henriette Wezelman. Contact via h.wezelman@pkn-uithoorn.nl

Struiken sponsoren

Wil je nog een struik doneren? Een kleine struik kost gemiddeld €15. Je kunt nog overmaken naar Protestantse Gemeente Uithoorn NL78RABO0363501010 onder vermelding van Schutse Tuin. Wij kopen, vervoeren en planten de struiken dan namens jullie. Struiken die op deze grond en in het tuinplan nog zouden passen zijn: Sering, Hulst, Hertshooi, Sneeuwbal, Rode Kornoelje, Spierstruik/Spirea, Vlinderstruik/Buddlija, Prunus (Amandel-Kers-Pruimenboom), Gelderse Roos.

Groene tips

Plasticvrij – Welke tip maakt je blij?

Uit De Schutse App

Groene links

GroeneKerken.nl
Omdat de
schepping roept

om een kerk
die zorg draagt

nk-tegelwippen.nl
Wip tegels en vervang ze door planten!

voetafdruktest.wwf.nl
Hoeveel aarde gebruik jij?

bijbelgenootschap.nl boek Hemels groen
duurzaamheid als thema voor theologen, voorgangers en Bijbellezers

trouw.nl/dossier-groene-gids
Als onkruid niet tot last is,
laat het dan vooral staan.

raadvankerken.nl/thema/duurzaamheid
Zes Groene Websites

Planbureau voor de Leefomgeving
onderzoek naar milieu, natuur en ruimtelijke inrichting