11 feb
Hannah Arendt
Leven, denken en het kwaad
Dinsdag 11 februari 2025 20.00 uur in De Schutse
Gespreksleider Peter Blokhuis
De Joodse Hannah Arendt (1906-1975) is een van de bekendste westerse filosofen van de 20e eeuw. Zij werd vooral bekend door haar boek Eichmann in Jeruzalem waarin zij het handelen van de jodenvervolger Eichmann typeerde als een kwaad dat banaal is. Verrassend is dat Arendt van Eichmann zegt dat het hem ontbrak aan denken. Volgens haar is gedachteloosheid zelfs een kenmerk van onze cultuur.
In deze lezing gaat het over haar visie op leven, denken en het kwaad. In onze cultuur is leven gereduceerd tot arbeid en denken tot berekenen. Daartegenover stelt Arendt een visie op leven en denken die ruimte laat voor betekenis of zin.
In haar boek The human condition gaat zij uit van drie fundamentele menselijke activiteiten: arbeiden, werken en handelen. Deze drie zijn onlosmakelijk verbonden met het actieve leven van ieder mens maar in de geschiedenis zijn ze heel verschillend gewaardeerd. Peter Blokhuis bespreekt in zijn lezing de betekenis van het actieve leven volgens Arendt. Daarbij staat hij in het bijzonder stil bij twee christelijke noties die voor haar belangrijk zijn: de heiligheid van het leven en de noodzaak van vergeving.
Lezing
Sommige onderwerpen uit het programma van Bezinning en verdieping noemen we ook wel Leerhuis, sommige een lezing. Vooral als er een kenner komt vertellen over de theologie of theorie van bijbelteksten, bijbeluitleg, een bijbelboek onder de loep, of andere teksten. Er zijn verschillende series van zulke avonden geweest, zoals over Grote Theologen. Weer wat anders dan een boekgesprek, gesprekskring, Meelezen of onze creatieve activiteiten.