Van de Interieurcommissie

Nieuwe kandelaar voor de paaskaars

In de Paasnacht heeft de nieuwe paaskaars een plek gekregen op een nieuwe kandelaar. De bestaande kandelaar voldeed niet en de vorige kandelaar was een tussenoplossing. Na veel onderzoek naar wat mooi en passend gevonden werd, is de werkgroep Inrichting uitgekomen bij een exemplaar van keramiek, dat past bij de twee kandelaren op de tafel (en bij de adventskandelaars).

De kandelaar is gemaakt door Pottenbakker Ernsting uit Zuidoostbeemster, die eerder ook de tafelkandelaars heeft gemaakt. Deze nieuwe kandelaar is mooi op hoogte, zodat ouderlingen er makkelijk bij kunnen, ook degenen die niet zo lang zijn. De nieuwe kandelaar staat ook stevig, omdat er een voet onder is gemonteerd. In de voet zijn wieltjes gemonteerd, waardoor hij makkelijk verrijdbaar is. Hij is wel kwetsbaar, er komt zo spoedig mogelijk nog een beschermende kist of iets dergelijks omheen.

werkgroep inrichting
Corrie, Greet, Joke, Martin en Ton 

Kijkje in de keuken

Kerkrentmeesters hebben altijd wat te doen.

Verlichten in het donker

Sinds eind maart branden er, zodra het donker wordt, gekleurde lichten in onze kerk, die van buitenaf zichtbaar zijn. Dat gebeurt met ledlampen, zogenaamde parren of uplighters, die aanlichten als theater spots. De kleuren kunnen we aanpassen en in de toekomst zullen dus andere kleuren zichtbaar kunnen zijn.

De lampen gaan automatisch uit om 24.00 uur. Het stroomverbruik (van onze zonnepanelen) is laag, omdat het ledverlichting is. Onze kerk is voortaan geen groot donker blok meer. De Schutse is zichtbaar voor de buitenwereld, ook als het donker is.

Olijftak-schermen in de kerkzaal

Kamerschermen, functionele schermen in de kerkzaal, onttrekken gestapelde stoelen aan het oog en brengen visuele begrenzing. Mooi waren niet. Over smaak valt niet te twisten, maar de plastic aanblik droeg niet bij aan een warme en duurzame uitstraling van de kerkzaal. Daarom is, in overleg met de binnenhuisarchitecte, Daphne van der Knijff, gekeken naar mogelijkheden hier iets mee te doen. In haar presentatie heeft ze toen die uitwerking laten zien in een gemeentevergadering. Het plastic zou moeten worden vervangen en de omlijsting zou in plaats van de ijzerkleur de koperkleur van de hoge wand voorin moeten krijgen, waarbij de verf gebruikt wordt waarmee de wand zelf geschilderd is.

Koper en hout

Daphne heeft een idee van Binnie Klinkenberg, ‘de olijftak’, uitgewerkt tot een ontwerp, waarin de schermen functioneel zijn en tegelijk mooi en interessant. De eerste die een eind klaar was, gaf aan hoe het ging worden. Er zijn flink wat lijsten metallic koper geschilderd, zodat de eenheid met de wand voorin de kerk wordt benadrukt.

Zelf doen

We hebben het onder leiding van Ton Kodde en Martin Joosse samen met elkaar gedaan, dat bespaarde kosten en was ook mooi en leuk. Een heel project. Een heel aantal mensen had zich opgegeven mee te doen aan het schuren en schilderen van de lijsten en zagen en lakken van de olijftakken. Af en toe een paar uurtjes en je zag het resultaat!

Namens de interieurcommissie, Henriëtte