Wat gemist?
Meld je aan voor KerkCafé emailnieuws!
terugblik
Bijenkasten in het Libellebos
Als we het over bijen hebben, denkt de één aan heerlijke honing. Een ander misschien aan een pijnlijke steek. Maar we snappen dat insecten in het algemeen en bijen in het bijzonder zeer essentieel voor biodiversiteit en voor onze voedselketen. Bijen zijn veel in het nieuws, omdat het al jaren niet zo goed gaat met ze. Bijensoorten zijn zeldzaam of sterven zelfs uit doordat het leefklimaat enorm achteruit gaat.
Er zijn veel verschillende soorten bijen, solitair levende bijen en honingbijen die leven in volken en kunnen zwermen. Het is fascinerend hoe bijen leven. De strakke slimme taakverdeling die er is in een bijenvolk. Hoe ze hun temperatuur op orde houden. Hoe ze hun eigen bijenkast weer weten terug te vinden na een tochtje stuifmeel verzamelen.
Leven en betekenis van bijen
Imkers houden bijen in hun kasten en korven. Eenvoudig voor de lol en de honing of omdat ze gefascineerd zijn door het leven van het bijenvolk. Maar ook om de bijen in te zetten voor de bestuiving van allerlei planten en voedselgewassen. Al meer dan tien jaar staan er bijenkasten bij Kinderboerderij De Olievaar. Beheerder Willem Körnmann is er imker. Hij kwam 21 april 2023 vertellen en laten zien wat er komt kijken bij een bijenvolk houden. Meer weten? Kijk bijvoorbeeld op bijenhouders.nl

Beheerder Willem Körnmann is imker bij Kinderboerderij De Olievaar in Uithoorn.
terugblik
Lezen en schrijven is lastig
Veel mensen hebben moeite met lezen.
Schrijven, rekenen en het gebruiken van een computer is vaak moeilijk.
Al ben je in Nederland opgegroeid.
Soms krijg je niet de kans om goed te leren lezen en schrijven.
Bijvoorbeeld omdat thuis weinig aandacht is voor taal.
Of door sociale achterstand of door leerproblemen.
Laaggeletterdheid is een probleem.
Een baan vinden gaat slecht.
Je kind helpen met lezen is moeilijk.
Naar de dokter gaan is spannend.
Soms schamen mensen zich als ze niet goed kunnen lezen of schrijven.
Hulp vragen?
De bibliotheek helpt.
Anton vertelde hoe.
In de bieb is vragen heel gewoon!
Anton Furnée vertelde wie helpt.
Bij het Taalhuis, onderwijs, gemeente en welzijnswerk.
Vrijdagavond 10 maart in de bibliotheek was bedoeld voor iedereen. Ook om laaggeletterdheid te signaleren en hulp aan te bieden. Hoe doe je dat?
terugblik
De kunst van het
ouder worden
Nederlanders worden steeds ouder. Wie rond 1950 geboren werd, had een levensverwachting van zo’n 70 jaar. Voor kinderen die nu geboren worden is dat ongeveer 80 jaar. Dat is een gemiddelde – velen bereiken veel hogere leeftijden.
Dat is geweldige vooruitgang, die tegelijkertijd een groot aantal nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. Ouderdom komt vaak met ziekte en aandoeningen van lichaam en geest.
Er spelen persoonlijke vragen. Hoe doe je dat, (zo) gezond (mogelijk) ouder worden? Kun je dat leren? In hoeverre kun je er zelf iets aan doen? Welke voorzorgen en maatregelen moet je nemen? Wat moet je loslaten en over je laten komen?
De snel groeiende groep ouderen roept ook maatschappelijke vragen op. Zijn er wel geschikte plekken om te wonen voor die ouderen? Is er voldoende zorg? Wat is goed toekomstbestendig ouderenbeleid? Wat moet er in de komende jaren gebeuren?
Ouder worden
gaat iedereen aan
Huisarts Abram Rutgers ziet al sinds 1987 in Uithoorn de problemen bij ouder-worden. Pas zelf gestopt met werken, vertelde hij dat het wel wennen is. In het KerkCafé van 3 februari 2023 ging hij in gesprek met predikant Joep Dubbink over veranderingen in het vak, gevolgen van wegbezuinigen van bejaardenhuizen, specialisatie van geriatische zorg, aandacht voor communicatie in de opleiding, passende zorg voor degene die je voor je hebt, de weg weten in de vele voorzieningen voor ouderen en mantelzorgers. Joep vroeg hem naar zorg rond euthanasie, de bezoekers vroegen over (en hadden tips over) huisvesting, thuiszorg, activiteiten waar je positief van wordt, ondersteuning van mantelzorg zoals uithoornvoorelkaar.nu
terugblik
Vrijheid! Wat betekent het voor ú?
Er wordt veel gesproken en geschreven over het begrip vrijheid. De coronapandemie bepaalde ons bij vrijheid / onvrijheid. Het als beperking ervaren van mondkapjes, anderhalve-meter, avond-klok en vaccineren. ‘We laten ons onze vrijheid niet afnemen. We leven niet meer in een vrij land. Ik heb het recht om vrij te zijn en naar een terras te kunnen gaan.’ ‘We hebben eindelijk onze vrijheid weer terug.’ Vrijheid voor de één kan spanning opleveren voor de ander.
De oorlog tussen Rusland en Oekraïne geeft ‘vrijheid’ opeens een heel andere lading. Het begrip heeft vele gezichten. Het tweede jaar van de pandemie zijn met zes inwoners van Uithoorn gesprekken gevoerd over het begrip vrijheid. Deze interviews werden gepubliceerd in de Nieuwe Meerbode. Hebben de meesten van ons zich onvrij gevoeld in tijdens de pandemie? We hebben zeker dingen gemist, maar betekende dat automatisch verlies van vrijheid?
Wat is vrijheid?
We zijn ongelofelijk blij dat Stevo Akkerman, schrijver en columnist van het dagblad Trouw, bereid was om vrijdag 28 oktober 2022 deze vraag voor ons in te leiden. (Eindelijk!) Stevo was in 2019 te zien in de NPO-serie Wat is dan goed?, waarin hij gesprekken voerde over moraal, schaamte en verantwoordelijkheid.
Terugkijken of verder kijken
Democratie in crisis?
Onze gastspreker, filosoof en publicist Hans Schnitzler, kon helaas niet aanwezig zijn. KerkCafé Democratie in crisis? ging toch door, het is een belangrijk onderwerp. We lieten Hans Schnitzler aan het woord door een VPRO programma gedeeltelijk terug te kijken. Ook lieten we in delen een interview met Herman Tjeenk Willink zien. Hij schreef Groter denken, kleiner doen, waarin hij even noodzakelijke als verrassende antwoorden geeft op de problemen en uitdagingen van onze tijd. Deze kritische deskundigen droegen voldoende aan om ons met elkaar in gesprek te brengen.
Herman Tjeenk Willink Groter denken, kleiner doen
Hans Schnitzler in Tegenlicht Digitale detox
David van Reybrouck Tegen verkiezingen
Yuval Noah Harari Samenwerken in grote groepen
In 1848 stond er in de nieuwe grondwet dat de koning minder macht kreeg. In 1919 kreeg iedereen kiesrecht. Sindsdien leven wij in een democratie, een land waarin het volk de baas is. We leven binnen een politiek systeem waarbij het parlement de hoogste (wetgevende) macht heeft. De regering kan alleen regeren met toestemming van het parlement. Dit systeem bracht ons veiligheid, orde en welvaart. We kennen eigenlijk niet anders.
Maar onze democratie lijkt steeds meer in het slop te raken. De legitimiteit ervan wordt aangetast. Steeds minder mensen stemmen, kiezers worden grilliger in hun keuze, het ledenaantal van politieke partijen loopt terug. Onze democratisch gekozen overheid verkeert in een vertrouwenscrisis. – De toeslagenaffaire, het bonnetje van Teeven, de tegemoetkoming van aardbevingsschade, nasleep ‘functie elders’. – Hoe de volksvertegenwoordigers naar inhoud en toon met elkaar in gesprek gaan, roept vaak meer weerzin dan vertrouwen op.
Het leidt allemaal tot wat David Van Reybrouck in zijn boek Tegen Verkiezingen het ‘democratisch vermoeidheidssyndroom’ noemt.
Is ons democratisch bestel versleten en aan vernieuwing toe? Hoe zou zo’n vernieuwing eruit kunnen zien? Hoe weerbaar is onze democratie? Is ze in gevaar?
Je stem telt in het KerkCafé!
Filosoof en publicist Hans Schnitzler (1968) zou 23 september 2022 onze gast zijn. Hij schrijft voor Volkskrant, NRC, Trouw, De Groene Amsterdammer, De Morgen en platform Follow the Money. Hans is docent aan de Bildung Academie en vaak te gast als spreker op radio en televisie.
terugblik
In gesprek met Bert Keizer
– over dood en leven
Vrijdag 8 april was het laatste KerkCafé van dit seizoen, met de titel ‘in gesprek met Bert Keizer’. Bert Keizer is arts en filosoof en schreef talloze boeken en columns. Hij werkt momenteel bij het Expertisecentrum Euthanasie. Hij werd door Joep Dubbink geïnterviewd over dat werk. Daarna reageerde Bert Keizer op vragen van de vele belangstellenden. Een mooie avond met een grote opkomst.
Bert Keizer (1947) werkte lange tijd in een verpleeghuis met mensen met dementie en schreef een groot aantal boeken en talloze columns, onder andere voor Trouw. Daarin is hij bezig met vragen rondom zin en onzin van medische zorg, leven en sterven. En ook over palliatieve sedatie en euthanasie waar dat leven niet meer leefbaar is. Nooit achteloos of makkelijk, altijd met weemoed en met het besef dat het ene leven dat we hebben onvervangbaar is en doodgaan onomkeerbaar.
Zijn recente boek Reis om de dood bestaat voor een groot deel uit anekdotes uit zijn werk en citaten van schrijvers en losofen. Met opzet fragmentarisch, want over de dood kun je geen afgerond betoog houden, alsof je er ooit klaar mee zou zijn. In dat boek legt hij veel neer waarover je met hem zou willen doorpraten, zoals, wat leven is, waar je troost vindt, of een mens een ‘ziel’ heeft, en zo ja, waar die blijft, en nog veel meer.
Zijn komst naar het Uithoorns Kerkcafé werd door de corona-epidemie ongeveer een jaar uitgesteld. Jammer, maar ook over die periode en de ethische afwegingen zal genoeg te melden zijn. Op 8 april 2022 vertelde hij over zijn werk en zijn gedachten daarover. Eerst in de vorm van een een-op-een gesprek met Joep Dubbink, daarna in antwoord op vele bezoekers.
KerkCafé
De Schutse
De Mérodelaan 1
1422 GB Uithoorn
Nieuwsbrief
Ja, ik ontvang graag
KerkCafé e-mailnieuws >