Kerststallen tentoonstelling 2023

Het is al een traditie, de kerststallen-tentoonstelling in De Schutse. Er waren zo’n 775 bezoekers, deze weken. De kerststallen kwamen in 2023 van Bert Hilhorst, koster van de Hofkerk. Bert heeft kerststallen verzameld vanuit de hele wereld, van klein tot groot en van sobere tot hele bonte groepen.

Driekoningen

Drs. Hans van Reisen kwam met zijn verhaal over de geheimzinnige ‘Ster van Bethlehem’ en de wijzen uit het oosten. Gefascineerd door die reis van de magiërs vertelde hij heel boeiend over Augustinus en wijzen. Hij stelde zelf voor dat te doen temidden van de kerststallen, die tot Driekoningen bij ons blijven.

Rond de tentoonstelling

Wij genoten van de bijzondere kerstgroepen van Bert Hilhorst (hij heeft er duizend…!) Een extra gelegenheid om anderen uit te nodigen in de kerk, in het decor van de kerststallen. Een lichtpunt in donkere dagen. Er kwam een groepje uit de Bilderdijkhof, twee groepen uit Het Hoge Heem. De bewoners waren erg enthousiasme over het uitje, ze waren vol van! Ook Nostalgie kwam, en een groep uit Mijdrecht. Op twee dagen kwamen meer dan honderd schoolkinderen van ’t Startnest kijken. Sibilla vertelde het Godly Play verhaal over de geboorte van Jezus, de kinderen gingen met een puzzeltocht langs de stalletjes en er werd gezongen bij de piano met Guusta. Af en toe was er live muziek, met cello of gitaar.

Kerstgroepen uit de hele wereld

Franciscus van Assisi zette 800 jaar geleden voor het eerst een levende kerststal op. Om zo het geboorteverhaal van Jezus van Nazareth voor de ongeletterde bevolking tot leven te laten komen. In die tijd werden alle kerkdiensten nog in het Latijn gehouden. De gewone man kon dit niet verstaan en Franciscus vond dat iedereen het verhaal moest kunnen begrijpen.

Heb je ons gezien tussen onze santons?

Beeldengroep blijft in De Schutse

Donaties van eerdere stallenbezoekers hebben we gebruikt voor de aanschaf van deze vijf figuren, die wonderwel in onze kerk passen: Jozef, Maria met het Kind, en de drie wijzen. Onze penningmeester vulde het bedrag aan.

Kijk de Kerk

impressies van eerdere edities