Kerststallen

Kijk de kerk

Kerststallen expo in De Schutse

Expositie van kerststallen uit de hele wereld

In december 2018 was er voor de tweede keer een kerststallen tentoonstelling in De Schutse.

Basisscholen bezochten de kerststallententoonstelling

Dit jaar wilden we vanuit het idee van KijkdeKerk nóg meer mensen laten genieten van onze kerststallententoonstelling in De Schutse. Dus hebben we basisscholen benaderd met de vraag of ze een leuke kerstactiviteit wilden doen bij ons. En met succes! In de week voorafgaand aan de kerstvakantie zijn alle klassen van zowel ’t Startnest als De Vuurvogel langs geweest.

De kleuterklassen kregen een kerstverhaal á la Kerk op Schoot, waarin ze zelf konden meespelen. Dat leverde natuurlijk een vrolijke chaos op. De kinderen hadden er plezier in en wisten al aardig veel van het kerstverhaal. Vooral de kinderen die opeens Maria en Jozef mochten zijn, gingen helemaal op in het verhaal en waren zichtbaar onder de indruk van het kindje Jezus.

De middenbouw en de bovenbouw kwamen een kerstspeurtocht doen, die door de kerkzaal en tussen de kerststallen verstopt zat. Enthousiast gingen ze op zoek naar de vragen en opdrachten. Die waren best moeilijk, maar dat maakte hen niet minder fanatiek.

Het was erg leuk om de belangstelling te zien van de kinderen voor het kerkgebouw en het orgel, waar Cees steeds een demonstratie van gaf. Er werden goede vragen gesteld over wat er allemaal in de kerk gebeurt en over de Bijbel. Die vragen gingen soms zo diep, dat ik nog maar eens in de klassen langs moet gaan om erover door te praten!

Aandachtig bekeek iedereen de stallen. Voor kinderen met een buitenlandse achtergrond was het een blije verrassing om te zien dat er ook stallen uit hún land waren. ‘In de kerk kun je toch ook een kaarsje opsteken?’ werd er door een paar gevraagd. Dat mocht natuurlijk. En wat ontroerend om te zien dat ze daar echt een moment voor namen met elkaar en oprecht voor iemand een kaarsje brandden.

De kinderen en de leerkrachten waren enthousiast over het bezoek. ‘Je mag álles in deze kerk!’ Doordat er steeds in- en uitloop was van klassen, gonsde het van de gezelligheid die week in De Schutse. Het was fijn om met elkaar als in een huiskamer Kerst te beleven. Bedankt aan iedereen die daarbij heeft geholpen, Henriëtte (ook op de gitaar), Antoine, Cees, Herald en alle gastvrouwen en -heren onder leiding van Alie.

Cathérine Verviers, jeugdwerker

UITGESTALD! De Schutse 20 december 2018

‘Er is er ook een uit mijn land’: een jongen van een jaar of tien wijst dat ik met hem mee moet komen: ’Kijk!’ En ja, daar zijn Jozef en Maria met het Kind, uit hout gesneden, afkomstig uit Angola.

En een jongetje bij de grote stal uit Thailand, die gemaakt is van drijfhout: ‘Kijk, die is uit mijn land!’.

En een meisje: ‘Is er ook een uit Georgië?’

Wat bijzonder, dat kinderen uit Uithoorn, die met hun school naar De Schutse zijn gekomen om de kerststallen te bekijken, bij ons in de kerk iets van hun verre thuis vinden.

Van buiten was de kerk goed herkenbaar: het kerst-dakzeil, de kerstboom, de knipfiguren van Co&co op de ramen, de ster.

Op het kerstnummer van de Amsterdamse krant ‘Kerk in Mokum’ stond als kop: ‘Kerst is het feest van de gastvrijheid’. En zo is het maar net!

En die gastvrijheid houdt hopelijk niet op als Kerst voorbij is ….er liggen nog genoeg uitdagingen voor ons als Protestantse Gemeente Uithoorn. Laten we creatief blijven denken over mogelijkheden om de kerk door het jaar heen meer zichtbaar en meer toegankelijk te maken in de buurt (KijkdeKerk!).

Henriëtte

Beeldengroep blijft in De Schutse

Vandaag is het Driekoningen en kunnen we nog even genieten van de prachtige figuren vooraan in de kerk. Het goede nieuws is, dat we hen tot in lengte van dagen terug zullen zien, want ze worden van ons! We willen het geld van de stallenbezoekers (€180,-) gebruiken voor de aanschaf van de vijf figuren, die zo wonderwel in onze kerk passen: Jozef, Maria met het Kind, en de drie wijzen. De penningmeester vult dit bedrag aan tot €300,-. Namens allen, Henriette.

De tentoonstelling werd georganiseerd door Kijk de Kerk, Protestantse Gemeente te Uithoorn, www.pkn-uithoorn.nl
Alie, Antoine, Cathérine, Henriette