Kerststallen tentoonstelling Uithoorn in De Schutse

Geslaagde tentoonstelling

Kerststallen

Er is na de kerststallententoonstelling een gelige gipsen kerstgroep achtergebleven. De groep zit in een kartonnen doos waarop staat 1992. Hij is niet van onze exposanten, dus moet hij ‘van ons’ zijn. Weet iemand iets? Anders zetten we hem vrolijk weer op, de volgende keer, misschien wordt de heilige familie dan herkend. Hij is nu bij ons thuis.
Tymen en Henriette, tel 561517

Hoe komt zo’n tentoonstelling tot stand?

De voorbereidingen beginnen al bijtijds en er wordt een keuze gemaakt welke exposanten dit jaar kunnen komen exposeren. Vrienden van de Kerstgroep exposeren rond de kerstdagen door heel Nederland.

Voor de expositie in De Schutse wordt een poster ontworpen om bekendheid te geven aan het geheel. Dit jaar zag de kerk er weer sfeervol uit, mede dankzij de mooie verlichting van zowel de kerstboom, de verlichte guirlandes langs de zijwand, orgel en op de tafels waar de stallen stonden uitgestald. De stallen komen uit alle delen van de wereld. De één heel sober, de ander heel kleurrijk en uitbundig. Deze verschillen tussen allerlei culturen maken het ook heel boeiend voor de belangstellenden. En belangstellenden waren er!

Veel bezoekers konden de tentoonstelling al bewonderen bij het concert van United. De dagen voor en na de Kerst kwamen er wel meer dan 200 mensen langs om eens een kijkje te nemen. Elke middag was er een verhaal om naar te komen luisteren. Mensen maakten hier dankbaar gebruik van onder het genot van een kopje thee of koffie.

Dit jaar mochten we leerlingen uit de onderbouw van een basisschool verwelkomen. De kinderen werden één voor één naar binnen gelaten en mochten op een kussen plaatsnemen. De één heel schuchter, een ander vol bravoure, maar allemaal nieuwsgierig. De kinderen werden op allerlei manieren actief betrokken bij de kerstgedachte via verbeelding, beantwoording van vragen, een speurtocht en muziek. Voordat ze weer naar school gingen werd het bezoek afgesloten met een optocht door de kerk. Succes verzekerd!

Bij het einde van de tentoonstelling vertelde Ds. Caro Houtkoop een heel boeiend kerstverhaal waarna de toehoorders gevraagd werd om hier zijn of haar invulling aan te geven. Er was lekker warme glühwein, er was appelkaneelsap, er waren oliebollen en veel luisteraars. Een aantal stallen bleef nog even staan tot Driekoningen. Wij kijken met plezier terug op een geslaagde expositie. Wie weet… volgend jaar weer?

Namens de werkgroep kerststallenexpositie
Guusta Mathlener


Kerststallen en kerstgroepen uit de hele wereld

Voor de vijfde keer was een mooie collectie kerststallen in onze kerk te gast. Dit jaar van Karin de Wit uit Amersfoort, van Jan van Hulst (met wie we destijds zijn begonnen, van Vrienden van de Kerstgroep) en van mevrouw Delemarre uit Amstelveen (die er twee jaar geleden was). Er is ook een tafel ‘voor onszelf’ met onze eigen kerstgroepjes.

Favoriete kerststal

Favoriet van Joep, vanwege de uitbundige kleuren en de muziek. En omdat de hele setting inclusief het kindje Jezus zo Peruaans is – op elke plek is hij onder ons. Daarover vertelde Joep in de Kerstnachtdienst.


Kijk de kerkeerdere edities

Kerststallen weer ingepakt

De kerststallen zijn ingepakt. Ondanks het sluiten van de tentoonstelling, hebben we ze in overleg met de eigenaars liefdevol laten staan en het groen verzorgd. Ook waren ze dankzij de technici regelmatig te zien na de online kerkdienst. Toch troostend dat de kerk er zo mooi uitzag! Iedereen hartelijk dank voor alle inzet op zoveel manieren.

Twee kerststalverzamelingen

Heel veel dank aan de twee exposanten! Bert Hilhorst uit Watergraafsmeer, waar hij jaarlijks uitpakt in de Kerk van de Heilige Martelaren van Gorkum en dan heeft hij nog meer dan genoeg over voor ons.

De tweede exposant is Fons Stolwijk uit De Hoef, die een paar jaar geleden aangaf het leuk te vinden bij ons te komen met zijn verzameling.

Het blijft bijzonder hoe het verhaal van de geboorte van Jezus mensen inspireert om uit te beelden. Ooit begonnen als manier om het verhaal te vertellen aan mensen die niet konden lezen.

Beeldengroep blijft in De Schutse

Het geld van eerdere stallenbezoekers (€180) hebben we gebruikt voor de aanschaf van deze vijf figuren, die wonderwel in onze kerk passen: Jozef, Maria met het Kind, en de drie wijzen. De penningmeester vulde dit bedrag aan tot €300.

Kijk de Kerk