Kijk de kerk

9 sept

Inspiratiemaaltijd

We laten ons graag inspireren. Vrijdag 9 september komt er een ‘inspiratiemaaltijd’, met missionair predikant Jan van der Wolf uit Zoetermeer. Er volgt nog wel een berichtje in Op Weg en Zondagsbrief.

Meestal doen we vanaf 17.30 uur inloop met een drankje. Rond 18.00 uur aan tafel en 20.30 uur afsluiting.

KijkdeKerk Ton, Liesbeth, Jeannette, Gerie, Martin, Trudy, Tymen, Antoine, Henriëtte Wezelman
h.wezelman@pkn-uithoorn.nl

Spin, paardenbloem en KijkdeKerk

Kijk de kerkDe glazenwasser deed een flyer in de bus met daarop zijn aanbiedingen. Ook ‘spinbestrijding’ stond in het rijtje, met een plaatje van een enge spin met een streep erdoorheen. ‘Kan dit eigenlijk nog wel zo in deze dagen van afkalving van de natuur?’, dacht ik bij mezelf. Iets doen? Glazenwasser bellen? Ik had niet de moed.

Toen las ik in het Nederlands Dagblad over Kars Meijer. Hij zag vier jaar geleden een ljjstje met ‘onkruiden’ op een etiket van flesje onkruidbestrijding van Ecostyle(!), en daarop stond ook de paardenbloem. Dat schoot hem in het verkeerde keelgat en hij belde de producent. ‘De mensen willen geen paardenbloemen’ was de reactie. Lang verhaal kort: Kars Meijer heeft nu honderd verschillende soorten paardenbloemen ontdekt en beschreven, volgend jaar komt er een Handboek voor de paardenbloem uit. En 24 april is uitgeroepen tot de ‘Dag van de Paardenbloem’. Onder meer als bron van voedsel voor kuikens en insecten in wei en bermen.

Na het lezen belde ik de glazenwasser.

Wat heeft dit te maken met de KijkdeKerk?

Een klein idee, een ingeving, een brainwave, het signaleren van iets dat anders kan – het kan tot iets moois leiden. Iconisch voorbeeld, uit het boek Kijk de Kerk, vertaald uit het Engels, over kerkvernieuwing in Londen:

Een kleine groepje van vijf oude mensen, dat overbleef na leegloop en verkoop van hun kerkgebouw. Zij hielden daarna hun eredienst in een pub en bij dat tafeltje werd de kring steeds groter en leidde tot een nieuwe gemeente.

Vaak wordt jouw ‘droomgedachte’ door anderen ontvangen met allerhande bezwaren. Maar dat geeft niet, die ander heeft er nog niet over gedroomd. Je kan ook samen doordenken tot de gedachte reëel wordt en al dan niet leidt tot iets nieuws. Sommigen zien bijvoorbeeld  ‘Schutse in het Groen’ voor zich – Gezelschap voor de appelboom, bessenstruiken, misschien een paadje, een bankje naast de kerk. Tegelijk meehelpen aan de vergroening van de buurt. En het terras – toegankelijk om buiten koffie te drinken.

Tiny Church

We blijven denken aan zichtbaarheid van de kerk in het dorp, in het land. Ik las 2 mei in Trouw over de Tiny Church in de Fruitful City, een initiatief van kerken van Almere. De Tiny Church is duurzaam gebouwd en qua energie zelfvoorzienend. Er is ruimte voor gebed, voor gesprek, voor informatie over duurzaamheid.