Kijk de kerk

Kerststallen tentoonstelling

Er komt weer een kerststallen tentoonstelling. Waarschijnlijk kunnen we op dinsdag 13 december ‘open’. Dit jaar komt een deel van de collectie van mevrouw Karin de Wit uit Amersfoort onze kant op. Voor corona bezocht ze ons en ze was enthousiast over de ruimte en de tentoonstelling. Ze vindt het dus leuk haar kostbaarheden aan ons uit te lenen.

Kijk de kerk

KijkdeKerk Liesbeth, Ton, Martin, Trudy, Gerie, Jeannette, Tymen, Henriëtte
h.wezelman@pkn-uithoorn.nl

Spin, paardenbloem en KijkdeKerk

Kijk de kerkDe glazenwasser deed een flyer in de bus met daarop zijn aanbiedingen. Ook ‘spinbestrijding’ stond in het rijtje, met een plaatje van een enge spin met een streep erdoorheen. ‘Kan dit eigenlijk nog wel zo in deze dagen van afkalving van de natuur?’, dacht ik bij mezelf. Iets doen? Glazenwasser bellen? Ik had niet de moed.

Toen las ik in het Nederlands Dagblad over Kars Meijer. Hij zag vier jaar geleden een ljjstje met ‘onkruiden’ op een etiket van flesje onkruidbestrijding van Ecostyle(!), en daarop stond ook de paardenbloem. Dat schoot hem in het verkeerde keelgat en hij belde de producent. ‘De mensen willen geen paardenbloemen’ was de reactie. Lang verhaal kort: Kars Meijer heeft nu honderd verschillende soorten paardenbloemen ontdekt en beschreven, volgend jaar komt er een Handboek voor de paardenbloem uit. En 24 april is uitgeroepen tot de ‘Dag van de Paardenbloem’. Onder meer als bron van voedsel voor kuikens en insecten in wei en bermen.

Na het lezen belde ik de glazenwasser.

Wat heeft dit te maken met de KijkdeKerk?

Een klein idee, een ingeving, een brainwave, het signaleren van iets dat anders kan – het kan tot iets moois leiden. Iconisch voorbeeld, uit het boek Kijk de Kerk, vertaald uit het Engels, over kerkvernieuwing in Londen:

Een kleine groepje van vijf oude mensen, dat overbleef na leegloop en verkoop van hun kerkgebouw. Zij hielden daarna hun eredienst in een pub en bij dat tafeltje werd de kring steeds groter en leidde tot een nieuwe gemeente.

Vaak wordt jouw ‘droomgedachte’ door anderen ontvangen met allerhande bezwaren. Maar dat geeft niet, die ander heeft er nog niet over gedroomd. Je kan ook samen doordenken tot de gedachte reëel wordt en al dan niet leidt tot iets nieuws. Sommigen zien bijvoorbeeld  ‘Schutse in het Groen’ voor zich – Gezelschap voor de appelboom, bessenstruiken, misschien een paadje, een bankje naast de kerk. Tegelijk meehelpen aan de vergroening van de buurt. En het terras – toegankelijk om buiten koffie te drinken.