Labyrint

terugblik

Bezinning en Verdieping

Labyrint – voelen, maken en lopen

In oktober 2020 werd in het kader van Bezinning en Verdieping een labyrint getekend op papier of gemaakt op een kleitablet. De deelnemers voelen dan wat het met hen doet. Het laat zich makkelijk tekenen, dankzij de regelmatige structuur, het kan zo uit de hand. Met een passer of kleurtjes kon ook. De activiteit werd verzorgd door Loes Willems en Jeannette Voskamp.

 

Mensen hebben niet alleen een lichaam, een mens is ook zijn lichaam. Lichaam en geest zijn, voor het leven, onlosmakelijk met elkaar verbonden en staan in directe wisselwerking.
We kennen de invloed van de geest op het lichaam, in vele varianten, maar omgekeerd beïnvloedt het lichaam ook de geest. Sprekende voorbeelden zijn rituele dansen, de beweging van mensen bij de Klaagmuur, het in slaap wiegen van een baby, of het lopen van een geleid pad.
Het labyrint is zo’n geleid pad. Wanneer je besluit eraan te beginnen, hoef je verder geen keuzes te maken en je komt, als je maar doorloopt, altijd bij het centrum.
Een labyrint kun je op vele wijzen lopen: alleen of met een groep, feestelijk, gedenkend, als ritueel, om jezelf ‘uit de knoop’ te lopen.

Op zaterdag 10 oktober 2020 gingen we naar de Bijbelse tuin in Hoofddorp om daar daadwerkelijk het labyrint te lopen. Vanaf de oudheid staat het labyrint, met zijn combinatie van cirkels en spiralen, symbool voor een levens reis. Het labyrint in de Bijbelse tuin is een kopie van het model uit de beroemde kathedraal van Chartres.

Labyrint voelen in een kleitablet

Labyrint voelen in een kleitablet

Labyrint tekenen met een passer

Labyrint tekenen met een passer

Labyrint in de Bijbelse Tuin, Hoofddorp

Labyrint in de Bijbelse Tuin, Hoofddorp

Labyrint lopen in de Bijbelse Tuin Hoofddorp

Labyrint lopen in de Bijbelse Tuin Hoofddorp