Meditatie uit kerkblad Op Weg

Eén ster

Eén ster

maakt de lucht minder dreigend

Eén kaars

maakt de nacht minder zwart

Eén hand

maakt de weg minder eenzaam

Eén vonk

kan een nieuw begin van vuur zijn

Eén noot

het begin van een lied

Eén kind

het begin van een toekomst

 

Jacqueline Roelofs-van der Linden

 

Op 1 december begint de advent. In de donkerste vier weken van het jaar (althans in ons deel van de wereld) bereiden we ons voor op het kerstfeest. Met hoop en verwachting kijken we uit naar de beloofde toekomst. Verwachten is iets anders dan afwachten.

Advent gaat niet over passief blijven zitten totdat de nieuwe toekomst daar is, maar het gaat over verwachtingsvol om je heen kijken. Zoekend of wij door de duisternis al de lichtpuntjes kunnen zien van de toekomst die gaat dagen. Een glimlach, een goed woord of een bemoedigend kaartje, mooie muziek, een doorbraak in een schijnbaar vastgelopen situatie. Kleine tekens die laten zien dat er ondanks alle gebrokenheid en pijn er ook nog altijd vreugde, goedheid, schoonheid en humaniteit te vinden is. Lichtpuntjes die de hoop en het geloof weer aanwakkeren dat het niet hoeft te zijn en blijven zoals het is, maar dat het anders kan. Anders zal worden.

En met die toekomstverwachting mogen wij vast op weg. Het thema van het adventsproject van de kindernevendienst is dit jaar ‘Geef licht’. In de projectomschrijving staat: God geeft licht in een donkere wereld, Wat doen wij met dat licht? Hebben wij er oog voor en delen we het met andere mensen? Wij krijgen het licht om door te geven. Geef licht!

Dat lijkt mij voor jong én oud een mooie insteek voor deze advent: om te blijven speuren naar tekens van hoop en licht om ons heen, en niet te vergeten dat ook wij in ons doen en laten de hoop van waaruit wij leven zichtbaar mogen maken. Wie weet zijn wij op onze beurt ook een lichtpuntje voor anderen om ons heen.

Ds. Florisca van Willegen