Meditatie voor kerkblad Op Weg

Met zijn tijd mee

Tijden veranderen. Dat weten de meeste lezers van dit blad beter dan ik. Want de meeste lezers zijn ouder dan ik en zelfs behoorlijk ouder. De gemiddelde leeftijd van de enquête rond de startzondag is maar liefst 66 jaar. En ik verwacht dat jullie lezers daar niet zo heel veel van afwijken.

Tijden veranderen. Zo is onlangs op Europees niveau afgesproken dat er vanaf 2035 alleen nog maar elektrische auto’s nieuw verkocht mogen worden. Dat is een stap voorwaarts naar een duurzamer vorm van energieverbruik. Er is ook iets spijtigs aan, want de verbrandingsmotor is technisch gezien na zo’n honderdvijftig jaar op z’n top. Toch is het goed om er afscheid van te nemen. Dat heet voortschrijdend inzicht.

Tijden veranderen. Nu vertellen veel ouderen met oplichtende ogen over de verre reizen die destijds gemaakt zijn. Ook op menige uitvaart komen reizen te sprake. En ik kan het me voorstellen. Ook ik vond Kenia twee-en-twintig jaar geleden een avontuur. De kerstroos is daar geen kwijnende kamerplant maar zijn manshoge struiken in de tuin. En de ontspannenheid rond ambitie en de acceptatie van tekort van menig Keniaan, bewonderde ik. Maar hoe lang zullen we nog onbeschaamd over onze verre reizen vertellen? Ik verwacht niet lang meer.

Mijn neefje van midden twintig gelooft niet zo in de verandering van onze westerse samenleving. Heel concreet zag hij niet voor zich dat het vlieggedrag van mensen anders kan. Ik ben goedgelovig en zeg: Als we vroeger zonder vliegen konden, kunnen we het nu ook.

Mijn opa en oma, beiden geboren in de 19 eeuw (waar ik kinderlijk trots op was, want maar weinigen hadden toen een oma uit de vorige eeuw), konden niet eens autorijden. Een dagje Zandvoort was voor hen en voor heel velen toen, ver genoeg. Als we daar weer naar terug gaan, verandert er trouwens uiteindelijk weer niet zo veel.

Nu had ik willen eindigen met de boodschap dat de Eeuwige in de tijd dezelfde blijft, als bemoediging. Maar als er niet zo veel verandert hebben we dat niet zo nodig. Misschien de Eeuwige die met z’n tijd mee gaat, of die tijd nu hetzelfde blijft of verandert. Ja, laten we daarmee meegaan.

ds Sibilla Verhagen

Ds Opweg strip nov 2022 Advent