Oeganda

Groeten uit Oeganda en hartelijk bedankt

Van 21 oktober t/m 5 november ben ik, met een groep van Kerk in Actie, in Oeganda geweest om daar de verschillende projecten te bezoeken die Kerk in Actie ondersteunt. Ook in Uithoorn hebben wij afgelopen jaren regelmatig geld ingezameld en voorbede gedaan voor deze projecten: de Mother’s Union en ‘Straatkinderen Kampala’.

Het eerste project stond centraal in onze veertigdagentijd (en bij de Sobere Maaltijden en Paasontbijt). Ik heb uitgebreid gesproken met Lydia, de directeur van die organisatie en we zijn een aantal dagen (en nachten) bij leden van de Mother’s Union geweest in een klein gehuchtje bij de stad Gulu, het gebied dat geleden heeft onder de terreur van de LRA. Dan ervaar je hun leven met uitdagingen aan den lijve. Goed om te zien hoe zij de draad weer oppakken en samen werken aan een goede toekomst.

Bij het tweede project ‘de straatkinderen in Kampala’ werken zes organisaties samen. In Kampala zijn ‘Dwelling Places’ en Kayda actief. Veel straatkinderen komen uit Karamojo, een arme streek in het Noord Oosten van Oeganda. Kinderen die weer terug naar huis willen, worden opgevangen, verzorgd en bijgeschoold. In Karamojo werken vier andere organisaties samen om die kinderen weer veilig onder te brengen bij ouders of familie en om die gezinnen te helpen om een economisch stabiel te worden, zodat er geen kinderen meer naar Kampala gaan. We hebben veel gesproken met de verschillende organisaties en de (ex-) straatkinderen en hun families. Damon, de directeur van Dwelling Places heeft een aantal dagen met ons opgetrokken, zowel in Moroto (Karamojo) als Kampala.

Ik had afgelopen jaren al het nodige over die projecten gelezen en ook voorbeden uitgesproken. Bijzonder om dan zelf deze mensen te kunnen ontmoeten, hun leefsituatie te zien en te beleven. Samen met Lydia haar kerkdienst in Gulu bij te wonen en met Damon in zijn kerk in Kampala.

Wat mij ook opviel is de dankbaarheid van die mensen, niet alleen vanwege het geld waarmee wij hen helpen, maar vooral dat zij zo blij zijn dat er medechristenen zich met hun verbonden voelden en voorbeden voor hun doen. Ik heb veel enthousiaste Oegandezen ontmoet die fantastisch werk doen, met volle overgave, dat geeft hoop voor de toekomst.

Een mooie ervaring rijker en veel om over te vertellen.

Met vriendelijke groet,
Martin Joosse