Vrijwilligers

De diaconie heeft hulp nodig! Wie helpt ons?

Het lijkt er op dat we als diaconie ons werk niet meer kunnen doen zoals we gewend zijn. Als er niets verandert, zijn we met veel te weinig mensen om alle taken uit te voeren!

Er resten ons twee mogelijkheden: we laten het zo en dan gebeurt er niets of heel weinig. Of wij vormen teams van diaconale medewerkers. Deze teams  worden dan gecoördineerd door de diaconie. Op de diaconievergadering worden de organisatorische zaken doorgesproken, zodat diaconale medewerkers niet tot nauwelijks hoeven te vergaderen. Diaconale medewerkers zouden een vaste taak op zich kunnen nemen of zich beschikbaar stellen voor incidentele hulp. We zoeken mensen om zo’n team te vormen.

Kleine, regelmatige taken waarbij we uw assistentie vragen

Daarnaast hebben we behoefte aan mensen die we voor incidentele zaken kunnen vragen, daarbij valt te denken aan:

 • autovervoer naar het ziekenhuis,
 • eenmalige huishoudelijke hulp,
 • hulp bij een klus die men zelf niet (meer) kan uitvoeren.

Het scheelt heel veel tijd als we weten wie we waarvoor kunnen vragen. Nu kost het soms tien telefoontjes om iemand te vinden.

We zullen een lijst bij de ingang van de kerkzaal leggen waarop u zich op kunt geven voor een activiteit die u ligt. Als u meer inlichtingen wilt, kunt u ons op zondag aanspreken: Rietje Rustema (224193) of Fred van de Water (566377).

Natuurlijk blijven we zoeken naar mensen die het ambt van diaken willen vervullen en met ons de verantwoordelijkheid voor diaconie in brede zin willen blijven dragen! Voor ons allen geldt: vele handen maken licht werk!

Uw diaconie


Jeugdwerk

Doe mee en leer onze kinderen en jongeren kennen! Er is meer >


Schoonschrijver (v/m) gevraagd

Een leuk klusje dat voldoening biedt voor wie het goed kan! Voor het schrijven van onder andere doopkaarten zoek ik iemand met een mooi handschrift. Echte kalligrafie is nog mooier, maar hoeft niet persé. Het gaat om enkele keren per jaar. Je kunt het doen op het moment dat het je schikt. Ik hoor graag suggesties.

Ds. Joep Dubbink


Meedoen… in de kerk

Met elkaar bouwen we aan de kerk

‘Fijn om je met je eigen mogelijkheden voor de kerk in te zetten.’

Vrijwilligerswerk? Waarom eigenlijk? Omdat het u veel geeft. Of misschien wel heel gewoon omdat de kerk u nodig heeft. Met elkaar bouwen we immers aan de kerk. Hieronder vindt u allerlei redenen om in de kerk mee te gaan doen en wat u kunt doen. Of u doet al actief mee en misschien wilt u iets anders of iets extra’s gaan doen? Lees dan ook verder.

Wat krijgt u als vrijwilliger:

 • gezelligheid en plezier
 • mooie ontmoetingen
 • talenten ontwikkelen
 • Werkervaring
 • iets nieuws leren
 • prettige invulling van de dag
 • nieuwe mensen leren kennen
 • waardering van anderen
 • betrokkenheid bij elkaar en bij de kerk
 • Workshops bijvoorbeeld voor jeugdwerk

 ‘Bij bezoekjes komt het tot verrassende gesprekken.
Heel verrijkend, ook voor mijzelf.’

 

Vertel ons uw talenten

U hebt meer talenten dan u denkt! Hieronder ziet u voor welke taken we mensen zoeken, maar u kunt natuurlijk ook vertellen wat u graag doet. Er is vast wel een plek waar uw talent tot zijn recht kan komen en waar mensen er blij mee zijn. Geef het door!

‘Je bent de schakel tussen mensen en kerk, bij vreugde en verdriet.’

Wat kunt u gaan doen?

U kunt in de kerk op allerlei plekken als vrijwilliger aan de slag. Hieronder ziet u activiteiten waar op dit moment mensen zeer welkom zijn.

 • Jeugdwerk
  Ontdek de leefwereld van kinderen, jongeren en ga met hen de ontdekkingstocht van het geloof aan. Op zondag met crèche, kindernevendienst of jeugdkapel, of in de week met allerlei activiteiten.
 • Penningmeesters voor kerk en diaconie

Wordt u blij van cijfers en bent u nauwkeurig? Wij zoeken penningmeesters… Er zijn administrateurs voor de dagelijks boekhouding.

 • Contactpersonen: u brengt een kerst/paasgroet en kerkbalans bij een aantal mensen en gaat bij sommigen op bezoek. Veel vrijheid om zelf in te vullen qua tijd.
 • Ouderling/pastoraal medewerker

U bent een luisterend oor voor een aantal gemeenteleden, samen met contactpersonen. Ouderlingen doen mee in de kerkenraad.

 • Diakenen: voor praktische en financiële hulp dichtbij of ver weg. Diakenen doen mee in de kerkenraad.
 • Koffie schenken na de viering op zondag

‘De teamgeest maakt het werk fijn:
je doet het samen en je kunt op elkaar bouwen.’

Marianne

Ook tijd en belangstelling voor een ander over? Neem contact op en we kijken samen wat je kan doen.


Informatie nodig als vrijwilliger? Roosters, medelingen, tips, uitwisseling tussen de groepen…
Login op e-mail cloud puco.pkn-uithoorn.nl


Nieuwsgierig?

Job Dienske interviewt vrijwilligers die onze kerk mogelijk maken.

interview met een vrijwilliger van onze kerk

Foke

contactpersoon

Foke is jouw voornaam. Waar komt die vandaan? En vertel ook eerst iets over je zelf.

Zij werd vernoemd naar haar Friese oma. Zelf is Foke geboren en getogen in Vrouwenakker.
Zij was werkzaam als verpleegkundige zwakzinnigenzorg. Haar man is Nico; er zijn vier volwassen kinderen en een pleegzoon. In het pand naast haar huis (een zoon woont daar) wordt binnenkort het derde kleinkind verwacht. Oma heel blij!

Vanuit Vrouwenakker raakte je betrokken bij onze gemeente?

Aanvankelijk werd er in Nieuwveen gekerkt. Toen het er daar te ‘benauwd’ werd is gekozen voor Uithoorn. Levendiger, meer ruimte en jeugd. De sfeer beviel meteen. Met opgroeiende kinderen raak je vanzelf betrokken. Ze was actief bij de kindernevendiensten en de basiscatechese. Later ook Provider: heerlijk hoe de jongeren bezig zijn en zich laten zien.
Ook dat maakt je blij.

Je was ook diaken. En daar bleef het niet bij..

Vier jaren is zij -aan die termijn hield zij zich – diaken geweest. Je bent dan ambtsdrager en die verantwoordelijkheid  ervaar je bewust. Er is een goede taakverdeling en er zijn vele medewerkers. Bij voorbeeld voor de diensten in Het Hoge Heem. Zo was ook het diaconaat een fijne ervaring.
Ja, nu. Zij is contactpersoon voor het ‘buitengebied’: De Kwakel, Vrouwenakker, De Hoef.
Ook een beetje Nieuwveen. Je brengt bezoekjes als dat gewenst is; ook regelmatig aan een paar vaste adressen. Hoewel ze geen pastoraal medewerker is neemt zij deel aan het clusterberaad van de secties tezamen. Je weet dan wat er speelt en gedaan moet worden. Ze zorgt ook voor de ledenadministratie van de eigen sectie.

Maar er bleek nog meer werk aan de winkel?

Ja, er zijn de maaltijden verzorgd door leerlingen van de Uithoornse Praktijkschool. Er kwam de vraag of zij als gastvrouw mee wilde doen. Daar rol je dan in: publiciteit, deelnemerslijst, inkoop. De zorg dat zo’n bijeenkomst goed verloopt. ’t Is prachtig te zien hoe die leerlingen van rond 15 jaar hun best doen. En hoe zij na afloop hun schortjes afknopen en lekker los komen.  Lieve gemeenteleden: eet eens mee! ’t Zal je goed doen.

Foke noemt ook de Bijbellezingen waarvoor zij bij bijzondere gelegenheden gevraagd wordt. Je bereidt je voor en oefent thuis. Na de dienst zijn er de spontane reacties: ‘Wat goed en duidelijk; mooi timbre’. Waardering stimuleert. Vaak zijn er juist de kleine dingen van ‘eventjes doen’ waaraan je plezier beleeft. Een werkgroep vacatures, een commissie die de kerkenraad adviseert over het werven van en de zorg voor vrijwilligers.

Wordt al jouw vrije tijd aan de kerk besteed?

Nee, zeker niet. Foke en haar man zijn ook actief  als crisis-pleeggezin. Voor jongeren die tijdelijk uit huis worden geplaatst bieden zij onderdak en zorg. Dat is beslist niet altijd gemakkelijk. Ook zijn er gezinnen die begeleid worden. Zeker één keer per week gaat Foke er heen. De Stichting Humanitas zorgt voor training en begeleiding.

De dag van ons gesprek sneeuwt het ineens flink. Foke moet wel nog naar een gezin in Alphen. Geen twijfels: dat zal wel lukken. En bij het weggaan zie ik nog net hoe in het naburige pand een flink pakket wordt bezorgd. ‘Een babymatrasje’ zegt Foke, stralend.

Ook tijd en belangstelling voor een ander over? Neem contact op en we kijken samen wat je kan doen.