Uit de kerkenraad
22 juni
Gewone gemeentevergadering
Lees nog de extra uitleg en kom ook naar de Gewone gemeentevergadering
Verklaring omtrent het gedrag
Hoe gaan we om met de nieuw verplichte VOG?
Toekomst pastoraat
We hebben veel gesproken over de omvang formatie beroepspastoraat in samenhang met de kerkelijke financiën (na pensioen van ds. Joep Dubbink). Centraal staat steeds de vraag…
Hoe we een actieve en betrokken gemeente kunnen blijven, te midden van alle veranderingen, waarbij het aantal mensen en middelen afneemt.
We lichtten dit toe op extra gemeentevergaderingen (zie de uitleg, vraag het verslag).
Discussies
Deze discussies zorgden voor spanningen, vooral tussen de kerkrentmeesters en de kerkenraad. Dit heeft helaas geresulteerd in het vertrek van onze ouderling-kerkrentmeester, penningmeester en verhuurcoördinator.
Functioneren kerkenraad en moderamen verbeteren
In de kerkenraadsvergadering van februari is dit alles uitgebreid aan de orde geweest en is gesproken over hoe het functioneren van kerkenraad en moderamen verbeterd kan worden. We zijn er nog niet, maar deze gesprekken hebben de sfeer gelukkig verbeterd. Op 21 mei is er een bezinnende kerkenraadsvergadering gehouden, om onder leiding van een externe deskundige verder te werken aan de verbetering van de onderlinge verhoudingen en samenwerking.
Vacatures
De vacatures die zijn ontstaan zijn vervuld. Stefan van Oorschot is nu ouderling-kerkrentmeester, met als taak penningmeester. Ton Kodde zal penningmeester van de diaconie worden (als taakdrager) en Peter Lucas zal samen met Marten Renaud de verhuur coördineren. We zijn erg blij met deze oplossingen. We zijn nog wel op zoek naar een extra diaken en liefst ook nog minstens één pastorale ouderling. Wie helpt?
Taskforce huisvesting
Een kleiner wordende gemeente heeft op termijn wellicht ook een kleinere jas nodig. Om dat uit te zoeken wordt een taskforce huisvesting ingesteld die de volgende opdracht mee krijgt:
Een grondig onderzoek te doen naar de huisvestingsbehoefte van onze krimpende gemeente in de nabije toekomst en hoe die gerealiseerd zou kunnen worden (zowel met als zonder De Schutse) binnen een termijn van tien jaar. De kernvragen zijn: Waar gaan we kerken en wanneer gaan er veranderingen nodig zijn? De kerkrentmeesters hebben al een stappenplan ontwikkeld dat daarbij meegenomen zal worden. Uiterlijk binnen drie jaar moet er duidelijkheid zijn.
In de vergadering is tevens nagedacht over de samenstelling. De genoemde personen worden op korte termijn benaderd. ‘We houden u op de hoogte…’
Duurzame kerk – Groene kerk
De kerkenraad heeft zich meerdere keren uitgesproken voor verduurzaming van de kerk en de commissie duurzame kerk heeft de afgelopen twee jaar een aantal stappen gezet. De meest zichtbare is de Schutse-tuin, waar we allemaal erg blij van worden: mooi, symbolisch, tastbaar, leuke reacties uit de buurt. Het onderhoudsteam staat nu op eigen benen.
De commissie buigt zich nu over vervolgstappen om de groene ambities verder handen en voeten te geven en daar hebben we in de kerkenraadsvergadering met elkaar over gesproken. Hoe kunnen we als kerk bij de uitvoering van onze taken, waar mogelijk, duurzame keuzes maken? De commissie heeft daar handvatten voor aangereikt, waar we in alle werkgroepen en commissies mee aan de slag zullen gaan.
Opheffing werkgroep Inrichting
De werkgroep inrichting heeft zichzelf opgeheven. De kerkenraad spreekt haar dank en erkentelijkheid uit voor al het werk dat in de afgelopen jaren door de werkgroep is verricht. Bijvoorbeeld de palm op het liturgisch centrum, de nieuwe kleur van het liturgisch meubilair, de uplighters bij de ramen, de kandelaar voor de paaskaars, het meubilair in de ontmoetingsruimten en het opschonen van de kerkzaal en de andere ruimten.
De kerkenraad betreurt het onbegrip rond de herinrichting van zaal 4. Zij biedt aan alle betrokkenen excuses aan. De kerkenraad heeft voor zichzelf een aantal lessen getrokken en die met de opgeheven werkgroep gedeeld.
Namens de kerkenraad,
Liesbeth Geudeke, voorzitter