Wakend over God

7 mrt

Bezinning en verdieping

Wakend over God

Mystieke poëzie van Joost Zwagerman

Donderdag 7 maart 20.00 uur; inloop met koffie/thee vanaf 19.45 uur.

Achter in de kerkzaal liggen op de tafel onder de titel ’Wakend over God’ enkele van de dertig laatste gedichten van Joost Zwagerman. Leon Teubner van de Radboud Universiteit, wil samen met ons deze gedichten bespreken op donderdag 7 maart in De Schutse. De aanvang is 20.00 uur, na de inloop met thee of koffie vanaf 19.45 uur.

‘[…] Misschien/ word ik door God gemist.’ Met deze woorden sluit Joost Zwagerman (1963 – 2015) de eerste strofe van zijn gedicht Lief af. Dit gedicht verscheen, postuum in 2016, in de bundel Wakend over God. De ‘ik’ in het gedicht is er allerminst zeker van door God gemist te worden, ‘nu God/ mij denkelijk heeft uitgewist.’ Daarom smeekt hij zijn lief heel lief voor hem te zijn, ‘alsjeblieft’ heel dicht bij hem te blijven.

De gedichten in de bundel Wakend over God worden mystiek genoemd. Mystiek laat zich omschrijven als een intens verlangen, in de mens gewekt door een ‘ik weet niet wat’ (dat wij God noemen), een reiken naar de ervaring van intieme nabijheid van God.

De tweede, tevens laatste strofe van Lief herhaalt het woord ‘Misschien’, maar dat wordt hier gevolgd door ‘heeft God/ Zich in mijn dood vergist.’

Leon Teubner, verbonden aan het Titus Brandsma Instituut van de Radboud Universiteit Nijmegen wil graag enkele van Zwagermans gedichten met ons bespreken. Vanaf zondag 17 februari liggen de gekozen gedichten achter in de kerkzaal: om mee te nemen en thuis alvast te lezen!