zwo

collecte

Zeven jaar oorlog in Syrië, hoe nu verder?

Op de Startzondag 15 september collecteren we voor Syrië. Het behoeft geen uitleg hoe Syrië er aan toe is. Grote steden als Aleppo, Ar-Raqqah en Homs, om er maar een paar te noemen, waar hevig gevochten is en hele wijken kapotgeschoten zijn. Omdat het geweld wat aan het afnemen is, komen hier en daar wat mensen terug. Gezinnen proberen weer een leefplek te creëren, soms in huizen en gebouwen zonder muren, als er maar een dak boven hun hoofd is. Van elektriciteit en stromend water is vooralsnog geen sprake, laat staan medische zorg en onderwijs. Een hele generatie jonge kinderen heeft alleen maar oorlog en ellende gekend. Zeventig procent van de bevolking leeft in armoede. Men probeert zoveel mogelijk het hoofd boven water te houden, basis voorzieningen zijn slecht en de reserves zijn uitgeput. In de tochtige ruimten is het leven erbarmelijk, zeker in de winter. Voor Syrische christenen is hun kerk, welke dat ook is, belangrijk. De kerken helpen mensen, ongeacht hun afkomst en godsdienst, hun leven weer op te pakken, wellicht in hun oude beroep of eigen bedrijf. Zonder hulp van buitenaf kunnen de kerken aldaar ook niet veel. Kerk in Actie, die samen met hun partners in Syrië (kerken), in de haarvaten van de samenleving aanwezig zijn, is in de grote steden en daar buiten actief. Herstel van de kerk is ook herstel van de samenleving. Het zal niet flitsend gaan, maar doen wij niets dan zal er in Syrië ook niets gebeuren. Samen kunnen wij de samenleving in Syrië nieuwe hoop geven.

Warm aanbevolen!

Diaconie ZWO Mieneke Schotanus en Fred van de Water.
Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking